Kirkon ihmisoikeusfoorumissa tänään puhunut Mikkelin piispa Seppo Häkkinen käsitteli lapsen oikeuksia kirkossa ja yhteiskunnassa. Hän sanoi muun muassa, että kastamatta jättäminen on uskonnollista heitteillejättöä.
Häkkinen liittyi puhuessaan dosentti Heikki J. Koskisen esille ottamaan neutraliteetti-illuusioon. Käsitteellä tarkoitetaan sitä, että uskonnon tai uskonnollisuuden arviointi voisi tapahtua katsomuksellisesti neutraalilla maaperällä. Koskisen mukaan tällainen oletus on harhaanjohtava, sillä katsomuksellisesti neutraalia lähtökohtaa ei ole olemassa.
– Neutraliteetti-illuusio näkyy nykyisin varsinkin kahdessa asiassa. Ensinnä viime vuosina on yleistynyt ajatus siitä, että lapsi jätetään kastamatta ja vaille uskonnollista kasvatusta, jotta hän voi sitten aikuisena päättää, mihin uskoo tai uskooko mihinkään ja liittyykö johonkin uskonnolliseen yhteisöön vai ei.
Häkkisen mukaan tämä ”kauniilta kuulostava ajatus on kuitenkin lapsen uskonnollista heitteillejättöä”.
– Näin lapselta evätään mahdollisuus myöhemmin arvioida uskontoja ja katsomuksia, kun hänelle ei anneta välineitä tällaiseen arviointiin. Kukaan ihminen ei synny tyhjiöön eikä kasva tyhjiössä. Ihminen syntyy yhteisöön ja kasvaa keskellä yhteisöä. Lapsella on oikeus elää ja kasvaa seurakunnan jäsenenä.
Toiseksi neutraalisuuden vaatimus on Häkkisen mukaan alkanut ulottua yhteiskunnan uskontokasvatukseen ja uskonnon näkymiseen julkisessa tilassa.
– Julkisuudessa on esitetty mielipiteitä, joissa on haluttu kieltää esimerkiksi kaikki päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuva uskonnonharjoitus. Mikäli näin tapahtuisi, siirryttäisiin moniarvoisuudesta ja eri uskontojen ja vakaumusten rinnakkainelosta yksiarvoisuuteen eli uskonnottomuuteen. Neutraalisuus ei siten merkitsisi kaikkien katsomusten tasa-arvoa, vaan yhden katsomuksen, uskonnottomuuden, ylivaltaa. Samalla se riistäisi lapsen oikeuden omaan uskontoonsa.
Puheessaan Häkkinen korosti myös lapsen oikeutta isään ja äitiin.
Puhe luettavissa kokonaisuudessaan Häkkisen Facebook-sivulla
Ilmoita asiavirheestä