Mikkelin piispa Seppo Häkkinen saarnaa marraskuussa Maata näkyvissä -festareiden sunnuntain sanajumalanpalveluksessa. Tapahtuman järjestäjien mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta tällä vuosikymmenellä, kun piispa osallistuu tapahtumaan.
Pappisnaisten keskuudessa piispa Häkkisen osallistuminen tapahtumaan on herättänyt kritiikkiä. Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen yhteistyössä kuuden Turun luterilaisen seurakunnan kanssa järjestämässä tapahtumassa naispuoliset papit eivät voi toimia tapahtumassa virkatehtävissä. Viime vuonna pappisnaiset kertoivat lisäksi kokeneensa sanallista ja sanatonta syrjintää.
– Herää kysymys, mikä on piispan perustelu osallistumiselle. Miten hän kokee sen olevan täyden tuen osoitus naisille pappeina ja kenelle tässä osoitetaan tukea, pohtii rovasti Pirjo Vahtola.
Vahtola on yksi papeista, jotka allekirjoittivat huhtikuussa piispoille osoitetun kirjeen. Siinä piispoilta vaadittiin selvää tuenosoitusta pappisvirassa toimiville naisille ja muistutettiin, että kirkon virkakäsitys koskee myös herätysliikkeitä. Yhteisessä vastauksessaan piispat vakuuttivat, että naisten pappeudella on piispojen täysi tuki.
– Olisi kiinnostava kuulla, aikooko hän puuttua tapahtumassa tähän kysymykseen, ettei festareilla tehdä pappisnaisten kanssa yhteistyötä, Vahtola sanoo.
Pappisnaisten kirjeen niin ikään allekirjoittaneen Laura Leverinin mielestä piispojen vastaus kirjeeseen ja toisaalta piispa Häkkisen osallistuminen tapahtumaan antaa ristiriitaisen viestin.
– Piispan sanat ja teot eivät kulje käsi kädessä. Nyt hän toiminnallaan näyttää vihreää valoa sille, että pappisnaiset voidaan sulkea ulos. En ole koskaan ennen joutunut pohtimaan, voiko piispan sanaan luottaa, hän sanoo.
– Elämmekö niin eri todellisuuksissa, että hänen on vaikea asettua naisen asemaan pappina? Piispainkokouksesta puuttuvat naisten ja vähemmistöjen edustajat kokonaan. Onko heillä kykyä ja tahtoa katsoa kokonaiskirkon etua? Leverin kysyy.
Piispa: ”Osallistumisestani ei pidä vetää virkateologisia johtopäätöksiä”
Piispa Seppo Häkkisen korviin kriittinen keskustelu ei ole kantautunut, eikä hän ole saanut suoraan palautetta osallistumisestaan.
– Piispan erityisenä tehtävänä on vaalia kirkon ykseyttä. Mielestäni sitä ei edistetä boikotoimalla joitakin kirkkomme herätysliikkeitä tai järjestöjä, vaan rakentamalla luottamusta ja käymällä avointa vuoropuhelua, Häkkinen sanoo.
– Osallistumisestani ei pidä vetää virkateologisia johtopäätöksiä. Haluan edistää sekä mies- että naispappien hyvinvointia kirkossamme.
Osallistumistaan hän perustelee sillä, että tapahtuma on pohjoismaiden suurin kristillisen nuorisotyön tapahtuma.
– Siksi minusta on tarkoituksenmukaista ja hyödyllistä osallistua ”kasvatuksen piispana” tapahtumaan. Piispan viran olemuksena on olla hengellinen johtaja. Minusta on etuoikeus päästä saarnaamaan näin suurelle joukolle nuoria.
Sley: Arkkihiippakunnan piispat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja
Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen ja festivaalin projektipäällikkö Maaria Toskala eivät muista, milloin luterilaisen kirkon piispa olisi viimeksi ollut mukana Maata näkyvissä -festareilla.
– 1990-luvulla piispa oli jossain kohtaa mukana monena vuonna peräkkäinkin, mutta viime kerrasta on varmaan kymmenen vuotta, Juha Heinonen arvelee.
Piispa Häkkisen kutsumista tapahtumaan perustellaan sillä, että hän on kasvatuksen piispa. Häkkistä on pyydetty paikalle jo monena vuonna, mutta aikaisemmin osallistuminen ei ole onnistunut aikataulusyistä.
Takavuosina paikalla kävi usein Turun piispa. Tänä vuonna arkkihiippakunnan piispoja ei kuitenkaan kysytty.
– Kun tulevia vuosia ajatellaan, niin ilman muuta molemmat arkkihiippakunnan piispat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja, Heinonen sanoo.
– Toiveemme on, että voisimme järjestää koko kirkon tapahtumaa. Ei ole mitään syytä, miksi jotakuta ei kysyttäisi.
Kuva: Nina Selonen / Maata näkyvissä. Kuva Maata näkyvissä -festareiden messusta vuodelta 2017.
Lue myös:
Analyysi: Keskustelu naisten pappeudesta liitelee niin eri tasoilla, että lopputulos on absurdi
”Olen kuullut, että kastamani lapset menevät helvettiin” – 41 pappisnaista vaatii piispoilta tukea
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.