Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala on jäänyt eläkkeelle tänään 1.2. Hän piti lähtösaarnansa Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 31.1. ja laski sen jälkeen alttarikaiteelle piispuuden tunnusmerkit: sauvan, ristin, kaavun ja hiipan. Piispana Kalliala ei tosin periaatesyistä käyttänyt hiippaa kuin muutaman kerran.
Kalliala saarnasi Luukkaan evankeliumin kohdasta (17:7–10), jossa on kyse palvelijan tehtävästä. Evankeliumitekstissä Jeesus sanoo vertaukseen liittyen:
”Ei palvelija siitä saa kiitosta, että hän tekee, mitä hänen tulee tehdä. Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: ’Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään’.”
Kalliala arveli, että vaikka kyseisen tekstikohdan käsitystä työelämästä voi pitää outona ja vanhentuneena ja että sen esittämä tulkinta palvelijan oikeuksista saisi työntekijäjärjestöt oitis takajaloilleen, on kuitenkin yleisesti ymmärrettävää, mikä on tekstin viesti meille:
”Ihmiseltä odotetaan, että hän elää niin kuin kuuluu elää. Ihmiseltä odotetaan, että hän olisi ihmisiksi. Semmoista odotusta voi pitää sekä luonnollisena että kohtuullisena”, Kalliala sanoi.
Kalliala puhui saarnassaan myös vähälle käytölle jääneistä virsistä ja niiden edustamasta elämäntunnosta, joka liittyi päivän tekstiin. Esiin nousi peruskysymyksiä: Oletko elänyt niin kuin sinun tulee elää. Oletko ollut ihmisiksi? Onko elämänmuotosi kristityn ihmisen elämänmuoto?
Kallialan mukaan kaikki meidät on kutsuttu elämään ja Kristuksen seuraamiseen, vaikkakin eri tavoin.
”Jokainen yritys elämäksi on lähtökohtaisesti yhtä kunnioitettava. Jokaista pyrkimystä tehdä se, ’mitä teidän tulee tehdä’, on syytä seurata myötäeläen. Kaikki me olemme saman Isän lapsia, kaikkia meitä elämä koulii ja kouluttaa. Kaikille meille on elämässä paikkamme, joka meille tarjotaan; yhtä aikaa kenellekään meistä ei ole itsestään selvää, että pystyy paikkansa ottamaan ja että jaksaa oman paikkansa täyttää. Tässä kaikessa me olemme yhtä, meidät yhdenvertaistaa elämä itse ja Jumalan armon yhtäläinen tarve”, Kalliala sanoi.
Kristittynä oleminen merkitsee Kallialalle prosessia.
”Usko ei tyydy olemaan pelkkä asenne tai periaate, vaan siitä pyrkii yhä selvemmin tulemaan elämänmuoto, kaiken kattava tapa olla olemassa, hengittää, kuulostella, nähdä ja tuntea”, hän sanoi saarnassaan.
Piispa Kaarlo Kallialan lähtömessu on katsottavissa täällä.
Kallialan seuraaja Mari Leppänen vihitään piispaksi ensi sunnuntaina 7.2.
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä