Seppo Häkkinen avatessaan Kirkkopalvelujen valtuuston kokouksen 20.8.. Puheessaan Häkkinen myös näki yhtäläisyyksiä 1900-luvun vaihteen ja nykyhetken välillä: kyse on uskonnonvapaudesta ja kirkon asemasta.
Puheessaan Häkkinen palautti mieliin Kirkkopalvelujen juuret eli niin Sisälähetysseuran kuin Kustannus-Oy Kotimaan ja Kotimaa-lehden perustamisen. Juuriin kuuluvat myös Pyhäkouluyhdistys ja Seurakuntatoiminnan keskusliitto.
Kirkkopalvelut on syntynyt 2001 Sisälähetysseuran ja Seurakuntatoiminnan keskusliiton fuusioiden seurauksena. Tuorein yhteenliittyminen Kirkkopalvelujen Seurakuntaopiston fuusio tapahtui tämän vuoden elokuussa.
”Syntyneen uuden kokonaisuuden tarkoitus on olla kirkolle ja seurakunnille palveluja tuottava keskusjärjestö. Sen jäseninä ja taustayhteisöinä ovat suurin osa luterilaisen kirkon suomenkielisistä seurakunnista sekä kristillisistä järjestöistä. Tällä hetkellä jäseninä on 354 seurakuntaa, 58 järjestöä ja 22 opintojärjestöä. Kirkkopalvelujen perustehtävä on auttaa seurakuntia menestymään. Tavoitteena on, että seurakunnat ja kansankirkko voivat toteuttaa tehtäväänsä nyt ja tulevaisuudessa
Häkkisen mukaan kirkkopalveluilla ei palveluorganisaationa ole teologisesti omaa tehtävää.
”Sen olemassaolon oikeutus kohoaa kirkon olemuksesta ja sen kutsumuksena on palvella kirkkoa ja sen seurakuntia toteuttamaan tehtäväänsä. Kirkkopalvelut rakentaa yhdessä seurakuntien kanssa toivoa, hyvää elämää ja arjen kristillisyyttä.
Puheessaan Häkkinen näki samankaltaisuutta 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun sekä nykyhetken välillä.
”Palaan vielä tapahtumiin yli sadan vuoden taakse: yhteiskunnallinen ja katsomuksellinen murros asetti kirkon uuden tilanteen eteen. Tuolloin tulivat ajankohtaisiksi kysymykset uskonnonvapaudesta ja sen toteutumisesta, kirkon asemasta ja toimintamahdollisuuksista, kirkon jäsenyydestä ja erityisesti maallikkojen asemasta sekä kirkon järjestysmuodosta ja tunnustuksesta. Ulkoisena uhkana kirkkoa kohtasi voimakas kirkonvastainen hyökyaalto, joka kyseenalaisti koko kristinuskon totuusarvon ja kirkon aseman yhteiskunnassa. Kirkon sisäisen uhkatekijän muodosti yhtäältä kristittyjen hajanaisuus, toisaalta kirkon jäykkä hallinto, joka ei kyennyt reagoimaan riittävän nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön.”
Häkkinen arveli edellä kuvaansa tilanteen kuulostavan nyt 2010-luvulla yllättävän tulta.
”Samat kysymykset ovat nyt ajankohtaisia kuin reilu sata vuotta sitten. Tuolloin vastauksena haasteisiin koottiin kirkkoa tukevia voimia yhteen, etsittiin uusia tapoja elää evankeliumia todeksi, kasvatettiin jäsentietoisuutta ja vahvistettiin maallikoiden asemaa, korostettiin yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Kirkon ulkoisen aseman sijasta painotettiin sen sisäistä voimaa.”
Lue piispa Häkkisen puhe
Lue myös Kirkkopalveluille uusi hallitus
Kotimaa24 on osa Kirkkopalvelujen omistamaa Kustannus-Oy Kotimaata.
Ilmoita asiavirheestä