Luther-säätiön piispa Matti Väisänen on vaikuttunut hänestä jo kaksi muotokuvaa maalanneen Ville Löppösen taiteesta. Kotimaa24 esitteli eilen toisen Väisäs-teoksen (kuvassa), joka on ehtinyt jo herättää uutisen kommenttiosiossa vilkasta keskustelua.
Taiteilija Ville Löppönen oli soittanut Väisäselle viime kesänä ja kysynyt, voiko hän toteuttaa visionsa, johon hän maalaisi myös piispa Matti Väisäsen.
– Sanoin, että totta kai voit käyttää, luotan häneen.
Väisänen näki itseään käsitelleen työn ensi kertaa helsinkiläisen gallerian avajaisissa helmikuussa.
– Rehellisesti sanottuna, oikein tulkittuna, se on erittäin vaikuttava. Minusta Löppönen on mestarillinen käsittelemään määrättyjä värejä. Ne ovat niin luonnolliset, ettei pysty todellisuudesta erottamaan. Hän itse on kertonut saaneensa kyseisestä työstä kaikkein eniten myönteistä palautetta. Koetan eliminoida itseni työstä pois ulkopuolelle, mutta minusta se on vaikuttava.
– Jos siinä olisi ihminen pääosassa, sitten vähän protestoisin, mutta siinä on Kristus. Minä olen siinä pimeyden puolella, siinä rajalla vähän pohtimassa, mitä tässä voisi tehdä, Väisänen kuvaa.
Piispa: Löppönen on uranuurtaja
Piispa Väisänen esiintyy Löppösen töitä esittelevän Galleria Kalhaman & Piipon näyttelyssä rinta rinnan muun muassa alastomien mieshahmojen kanssa.
”Kuvissa on myös tiettyä homoerotiikkaa. Luther-säätiön piispa Väisäsen kuva on mukana varsin kutkuttavassa kokoonpanossa”, kommentoi tutkija Sari Roman-Lagerspetz Kotimaa24:n uutisen kommenttiosiossa.
Väisänen lukee taidetta eri tavalla kuin Roman-Lagerpetz. Hän ei tulkitse taidetta eroottiseksi.
– Taulujen sanoma on minun mielestä, jos oikein ymmärrän, luomisen ja lunastuksen teologiaan kuuluva yhtenäinen vakava esitys eikä mitään pornografiaa. Kun näyttelyn avajaisissa tapasin joitakin taiteen asiantuntijoita, he olivat kokeneet ne samalla tavalla.
Väisänen kuvaa gallerian näyttelyä Löppösen nykyisen taiteen läpileikkaukseksi, kollaasiksi. Hän ei aseta itseään käsittelevää työtä muiden töitten kanssa vastakkain.
Löppöstä Väisänen arvostaa uraauurtavana ja persoonallisena taiteilijana eikä minään perässähiihtäjänä. Väisänen aikoo mennä galleriaan uudestaan rauhassa tutustumaan maalauksiin.
Näyttely on avoinna 18.3. saakka osoitteessa Bulevardi 10. Katso lisää kuvia Galleria Kalhama & Piipon sivulta
Lue myös: Luther-säätiön piispasta entistä rajumpi muotokuva
Piispa Matti Väisäsestä muotokuva
Ilmoita asiavirheestä