Tampereen piispa Matti Repo on vihkinyt Kansanlähetyksen palvelukseen papin, joka ei tee alttariyhteistyötä naisten kanssa. Virkanäkemyksestään huolimatta Kansanlähetysopiston teologialinjan vastaava, teologian tohtori Vesa Ollilainen suostui pappisvihkimykseen, jossa oli mukana myös nainen.
– Ajattelin, että voin tulla tähän asti vastaan, jos nämä muut seikat hyväksytään. Alussa näytti siltä, että ei hyväksytä, Ollilainen sanoi Uusi Tie-lehdelle.
Viime loppiaisena vihitty Ollilainen oli yrittänyt saada pappisvihkimystä myös syksyllä 2010. Tuolloin Tampereen tuomiokapituli ei häntä suostunut vihkimään. Hän arvioi yhteistyöstä kieltäytymisen vaikuttaneen kapitulin päätökseen.
– Kävimme keskusteluja monista teologisista asioista. Se varmaan oli yksi asia mikä nousi esteeksi silloin, Ollilainen sanoo Kotimaa24:lle.
Syksyllä 2011 jokin muuttui ja Ollilainen sai vihkimyksen. Alttariyhteistyö oli esillä keskusteluissa myös tällä kertaa.
– Kävimme hyvähenkistä keskustelua piispan ja kapitulin jäsenten kanssa. Piispa suhtautui ymmärtävästi. En nyt muista kaikkea mistä puhuttiin, mutta kyllä nämä asiat olivat siellä esillä. Asiat on puhuttu halki. En ryhdy julkisesti arvuuttelemaan mikä on muuttunut vuoden 2010 linjasta. Voi olla, että moni tekijä on vaikuttanut.
Ollilainen on piispan ja kapitulin ratkaisusta hyvillään.
– Onhan se mitä mainiointa, että voi puhua rehellisesti ja tietää tulevansa kuulluksi. Sen voi jälkeen voi täysin palkein antautua työhön, hän sanoo.
Piispainkokouksen tiedoksinannon mukaan (1/2006, s. 7) papiksi vihittävältä edellytetään valmiutta toimia yhteistyössä naispappien kanssa.
Kotimaa24 kysyi Tampereen piispa Matti Revolta sähköpostitse muun muassa, oliko hän tietoinen, ettei Ollilainen tee alttariyhteistyötä naispappien kanssa vaikka suostuikin yhteisvihkimykseen, ja poikkesiko Repo vihkimykseen suostuessaan piispainkokouksen ohjeista. Lue Revon vastaus alta:
Piispa Matti Revon Kotimaa24:lle sähköpostitse lähettämä vastaus kokonaisuudessaan:
”Kuten piispainkokouksen tiedoksiannon otsikosta selviää, ohjeet on annettu työyhteisöongelmien hoitamiseksi. Niissä ei määritellä yleisiä papiksi vihkimisen kriteereitä.
Ohjeiden mukaan ’naispappeuteen torjuvasti suhtautuvalla on edelleen oikeus tulla vihityksi papiksi, mutta häneltä edellytetään valmiutta toimia yhteistyössä naispappien kanssa’.
Tämän mukaisesti papiksi vihittäviltä tiedustellaan aina heidän kantaansa ja miehiltä edellytetään valmiutta toimia yhteistyössä naispappien kanssa. Torjuvalla kannallakin oleva voidaan vihkiä. Osallistumalla vihkimiseen hän kuitenkin tunnustaa vihkimisen oikeaksi. Yhteistyö naispuolisten pappien kanssa alkaa jo itse vihkimisessä. Myös tässä tiedustellussa tapauksessa kaikki vihityt papit osallistuivat eri tehtävissä saman messun toimittamiseen loppiaisena Tampereen tuomiokirkossa.
Piispainkokouksen ohje päättyy sanoihin: ”Yhteys syntyy parhaiten myönteisen ratkaisutahdon ilmapiirissä. Jokainen kirkkomme työntekijä, vastuunkantaja ja jäsen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että yhteistyössä päästään eteenpäin rakentavasti, keskinäisen kunnioituksen ja rakkauden hengessä.”
Tässä tapauksessa on menetelty piispainkokouksen ohjeen mukaisesti, eikä tietooni ole tullut ongelmia työyhteisössä.”
Lue myös:
Naisteologit: Revon ratkaisu piispainkokouksen hengen vastainen
Ilmoita asiavirheestä