Piispa Salmi: Kirkon ääni käheytynyt

Salmi_Koirikiven_kuvaSamuel Salmen mukaan on tosiasia, että kirkko on menettänyt osin vaikutusvaltaansa. Salmen mukaan kirkko ei ole kuitenkaan menettänyt ääntään, mutta kirkon ääni on ”käheytynyt”. Käheytyminen voi olla kuitenkin tilapäistä. Salmi luotasi kirkon tulevaisuutta kirkon hallintovirkamiesten käynnissä olevilla koulutuspäivillä Oulussa. Hän vetosi puheessaan voimakkaasti kirkon yhteyden puolesta.

– Tosiasia epäilemättä on, että kirkko on menettänyt osin vaikutusvaltaansa. Kirjailija, teologi Tommy Hellsten totesi jokin aika sitten, että kirkko olisi menettänyt äänensä. Näinkin voi asian sanoa. Itse en kuitenkaan sanoisi, että kirkko olisi menettänyt äänensä. Sanoisin, että kirkon ääni on käheytynyt, hän totesi.

Salmi näkee äänen käheytymiselle useita syitä. Yksi on yleinen instituutioille ja kirkolle kielteinen ilmapiiri.

– Tämä tulee ilmi muun muassa tiedotusvälineiden uutisoinnissa. Kirkko uutisoidaan herkästi negatiivisessa valossa. Lisäksi yhteiskunnassa on ilmiöitä, jotka eivät sinänsä ole kirkosta riippuvaisia, mutta joiden myötä myös kirkkoa uutisoidaan negatiivisessa sävyssä. Esimerkiksi osa suomalaisesta mediasta oli valmis näkemään Anders Breivikin ja hänen toimintansa kumpuavan äärikristillisestä ajattelusta, vaikka todellisuudessa hän oli äärioikeistolainen. Hänen toimillaan ei ollut tekemistä todellisen kristillisen vakaumuksen kanssa, Salmi sanoi.

Kinastelu johtanut käheytymiseen

Syytä kirkon äänen käheytymiselle on Salmen mukaan myös kirkossa itsessään. Kirkon ääni on käheytynyt, koska se on kulunut keskinäisessä kinastelussa. Salmi kuitenkin valoi uskoa, että äänen käheytyminen on tilapäinen ilmiö.

– Jo kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Ja vaikka ei olisikaan, se ei tee tyhjäksi sitä, että kristillisen uskon keskeiset totuudet eivät ole kiinni kulloinkin elettävästä ajasta ja tilanteesta. Kristillinen kirkko on toiminut ja toimii edelleen eri puolilla maailmaan erilaisissa tilanteissa. Riippumatta siitä, missä ja millaisissa olosuhteissa kirkko toimii, kirkolla on kuitenkin selkeä lähtökohta toiminnalleen, hän totesi.

Salmi kannusti puheessaan rakentamaan kirkossa yhteyttä. Tähän velvoittaa kirkon perinne.

– Yhteinen todistus maailmalle on meidänkin tehtävämme. Tämä on myös meidän kirkkomme ja viime kädessä jokaisen seurakunnan tai yksittäisen kristitynkin tehtävä. Me olemme osa Kristuksen maailman laajaa kirkkoa, eikä meillä ole varaa eristäytyä, vaan päinvastoin meidän tulee etsiä yhteyttä ja toimia yhdessä kristillisessä julistus- ja palvelutehtävässämme.

Salmen mukaan kirkon ykseys toteutuu moninaisuudessa.

– Vaikka lisääntynyt kirkosta eroaminen asettaa vakavia haasteita, ajassa voi nähdä myönteisiäkin signaaleja. Ensinnäkin kirkosta ja sen uskosta keskustellaan. Toiseksi kärjistyneet mielipide-eroavaisuudet näyttäisivät johtavan yhä useampia kysymään, mikä kristittyjä yhdistää ja miten eri tavalla uskovat voisivat elää samassa kirkossa.

(Kuva: Reijo Koirikivi)

Lue Samuel Salmen puhe kokonaisuudessaan Verkkoesseestä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJehovan todistajien kohuartikkeli julkaistu myös Suomessa
Seuraava artikkeliKolehtipäätös jakaa mielipiteitä Helsingin Kalliossa

Ei näytettäviä viestejä