Piispa Tapio Luoman mukaan yhteiskunnassa vallitsee edelleen alakuloinen ilmapiiri, eivätkä seurakuntien työntekijätkään ole siltä suojassa. Luoma vieraili Nurmijärven kirkossa Espoon hiippakunnan perheneuvojien kokoontumisessa rohkaisten työntekijöitä.
Luoma harmitteli kohtalonuskoista keskustelua kirkon jäsenmäärästä.
– Vaivumme siihen liian usein. Puhumme eri tilanteista ikään kuin olisimme ajautuneet niihin jopa kohtalonomaisesti. Mieluummin pitäisi kysellä, miten voimme toimia niin, ettei kukaan eroasi kirkosta, Luoma sanoi.
Luoma kertoi, että häntä innostaa ajatus tuoda muiden ihmisten ulottuville sitä, mitä hän on itse saanut.
– Olen sellaisella asialla, josta itse elän ja innostun.
Mistä kirkon työntekijänä haemme toivoa?
Tapio Luomalla on vankka kokemus seurakuntatyön arjesta. Perheneuvonnan työ tuli hänelle tutuksi perheneuvonnan toimikunnan jäsenyyden kautta.
– Perheneuvontatyössä on mukana syvä ihmisyys ja se pohjautuu kristilliselle ihmiskuvalle. Ihminen ei ole vain psykofyysinen kokonaisuus vaan Jumalan kuva. Ihmisarvo on mittaamaton.
Luoman mukaan perheneuvonta – kuten kaikki seurakunnan työ – on sellaista, jonka puolesta rukoillaan. Seurakunta yhteisönä kantaa omia työntekijöitään tällä tavoin.
Esimerkiksi perheneuvonnassa tapahtuva vuorovaikutus ei tapahdu vain neljän seinän sisällä, vaan Jumalan rakastavien kasvojen edessä.
– Tässä on mukana yli ymmärryksen käyvä ulottuvuus, Luoma totesi.
”Ihminen voi vaikuttaa Jumalan johdatuksessa asioiden kulkuun”
Luoma korosti, että kirkon perheneuvonta – kuten kaikki seurakunnan työ – tarjoaa rohkaisua. Kohtalo ei määrää asioiden kulkua. Ihminen pystyy vaikuttamaan Jumalan johdatuksessa asioiden kulkuun. Se mitä tapahtuu, ei ole kohtalon määräämää, vaan persoonallinen Jumala johdattaa.
Perheneuvojien keskinäisessä keskustelussa tuli esille se, miten ihmisen kohtaaminen yhteiskunnassa on yhä harvempien käsissä.
Perheneuvoja Mari Kinnunen Järvenpäästä muistutti professori Tuomo Mannermaan sanoista ja kutsumuksesta: ”Kristityn elämä merkitsee kamppailua järkevien keinojen löytämiseksi lähimmäisen hyödyksi, olipa tämän tarve ja puute mikä tahansa.”
Mikä ihmisen identiteetissä on luovuttamatonta?
Luoma kysyi puheenvuorossaan myös sitä, missä määrin ihminen valitsee identiteettinsä. Luoman mukaan maailma muuttuminen asettaa yksilön oudompaan tilanteeseen kuin ennen. Moni ajattelee, että ihmisellä itsellä on vastuu identiteetistään.
– Yksilön identiteetti ja persoonan identiteetti ovat kaksi eri asiaa. Yksilö määritellään irrallaan muista esimerkiksi havaittujen seikkojen, piirteiden perusteella. Persoona taas muodostuu suhteessa toisiin. Jumala on persoona.
Sote-uudistuksen valinnanvapaus voi olla mahdollisuus tai tuoda epävarmuutta
Sote-uudistus on edennyt kangerrellen ja ilmassa on edelleen paljon avoimia kysymyksiä. Uudistuksen yksi keskeisistä tavoitteista on asiakkaiden valinnanvapauden lisääminen.
Piispa Luoma muistuttaa, että toisille valinnanvapaus voi olla uusi mahdollisuus, toisille hämmennystä tuottava epävarmuustekijä.
– Uudistuksen maakuntamalli asettaa uuteen valoon totutut yhteydet kuntien ja seurakuntien välillä palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa. Seurakunnilla ja kunnilla on monia virallisia ja epävirallisia yhteistyösuhteita, joihin liittyy myös taloudellisia vastuita, Luoma sanoi.
Tapio Luoman mukaan selkein esimerkki pitkäaikaisista yhteistyösuhteista on monien perheneuvonatakeskuksien yhteistyösopimukset kuntien kanssa sekä diakonian ja sosiaalityön yhteistyökuviot. Yhteistyön kehyksenä on ollut vuosisatainen toimiminen samalla alueella.
– Kirkon kannalta toivottavaa on, että hyvä yhteistyö voisi jatkua myös tulevaisuudessa uusissa sote-rakenteissa, piispa Tapio Luoma linjaa.
Kirjoittaja on psykoterapeutti ja Nurmijärven seurakunnan perheneuvoja.
Kuva: Jukka Granström
Ilmoita asiavirheestä