Piispainkokous antoi 6.8. vastuksensa kirkolliskokoukselle siitä, kuinka kirkossa edistetään kunnioittavaa keskustelua ja etsitään vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi.
Piispat olivat erimielisiä käytännön ratkaisuista, mutta yksimielisiä siitä, että avioliittoasiassa vallitseva erimielisyys on hyväksyttävä ja siitä huolimatta mentävä yhdessä eteenpäin.
– Piispojen enemmistö näyttää olevan valmis omasta ensisijaisesta kannastaan huolimatta hyväksymään tarvittaessa sovintomallin, jossa kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä ja vihkii tämän mukaisesti, mutta antaa mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen myös samaa sukupuolta oleville pareille. Tällainen malli eräänlaisena keskitien sovintoratkaisuna turvaa koko kirkon ykseyden erimielisyyden keskellä, sanoo Helsingin piispa Teemu Laajasalo hiippakunnan sivulla julkaistussa tiedotteessa.
Laajasalo sanoo siis tunnustavansa hiippakunnassaan vallitsevan käytännön, että osa papeista vihkii sateenkaaripareja ja osa seurakunnista antaa tilojaan parien käyttöön.
– Näen – ja toivon, että myös kirkolliskokous lähivuosina näkee – että tämä sovinnon tai sovitetun erilaisuuden malli on lopulta se, joka tulee ratkaisemaan avioliittokysymyksen. Helsingin hiippakunnassa on jo toimittu ja voidaan myös jatkossa toimia tämän piispojenkin vastauksessa hahmotellun mallin mukaisesti, Laajasalo sanoo.
Sovintomalli, johon Laajasalo viittaa on kirkollisessa keskustelussa tuttu jo vuodelta 2017, jolloin kirkkososiologian professori emerita Eila Helander esitti sen osana piispainkokoukselle tekemäänsä selvitystä, joka koski kirkon vihkioikeutta.
Ennen kuin sateenkaariparien vihkimisasiassa saadaan koko kirkkoa koskeva päätös, Helsingin hiippakunnan pappien tehtäväksi jää Laajasalon mukaan pastoraalisesti soveltaa voimassa olevaa kirkkokäsikirjaa siten, että kaava soveltuu myös samaa sukupuolta oleville puolisoille.
Tiedotteessa Laajasalo muistuttaa julkisesti kannattaneensa kohta 25 vuotta kaikkien parien kirkkovihkimistä.
– Katson, että seksuaalisuus on Jumalan lahja ja homoseksuaalisuus on osa sitä lahjaa. Homoseksuaalisuus ei ole synti, sairaus tai häpeä, homojen syrjiminen sen sijaan on. Yhteiskunnan ja kirkon historia on tässä asiassa synkkä.
Laajasalo toivoo, että lähivuosina voitaisiin tehdä koko kirkkoa koskeva päätös asiassa.
– Epäselvässä väliajan tilanteessa Helsingin hiippakunnassa voidaan toimia sovintomallin hengessä. Tämä viesti on syytä kertoa myös niille seurakuntalaisille, jotka toivovat pappia juhlahetkeensä.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Selvitys: Kirkko ei luovu avioliitto-opetuksestaan, mutta sateenkaaripareja saa vihkiä
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.