Piispa Teemu Laajasalo: Päivi Räsäsen ajatuksilla ei voisi tulla vihittyä Helsingin hiippa­kunnan papiksi

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kommentoi kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) syytteitä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta Piispan kyselytunti -ohjelmassa Radio Deissä keskiviikkona. Radio Dein ja Kotimaan tuottamassa ohjelmassa Laajasaloa haastattelivat Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies Lari Malmberg, Voima-lehden perustaja, kustantaja ja toimittaja Tuomas Rantanen, Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä ja Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen. Ohjelman voi kuunnella täältä.

Laajasalo on todennut aiemmin useaan otteeseen, että on Räsäsen kanssa täysin eri mieltä homoseksuaalisuudesta mutta pitää syytteisiin johtanutta prosessia uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavana.

Piispan kyselytunnilla Laajasalo sanoi, että syytteiden nostaminen on ”dramaattinen ja vähän järkyttävä tilanne”. Laajasalon mukaan uskonnonvapauteen kuuluu mahdollisuus esittää näkökulmia, jotka ovat vallitsevan moraalin kannalta häiritseviä, tieteen kannalta omituisia tai psykologisesti epäviisaita.

– Sillä tavalla kyse on vakavasta ennakkotapauksesta. En ajattele, että asiaa voi kommentoida vasta, kun tilanne tulee maaliin. Jo syytetyksi tuleminen on uskonnonvapauden loukkaus, Laajasalo sanoi.

Hänen mukaansa sekä valtakunnansyyttäjän syytettä koskevassa tiedotteessa että asiaan liittyvässä julkisessa keskustelussa on näkynyt ymmärtämättömyys uskonnollisen kielen erityispiirteistä.

Laajasalo totesi myös, että Räsäsen ajatukset ovat ekumeenisesti ”vähemmän häiritseviä” kuin evankelis-luterilaisen kirkon sisällä.

– Näillä ajatuksilla ei voisi varmaan tulla vihittyä Helsingin hiippakunnan papiksi. Ekumeenisesti ajatukset ovat kuitenkin aika tavanomaisia.

Sallitun uskonnollisen puheen rajat voisivat Laajasalon mukaan ylittyä esimerkiksi silloin, jos uskon varjolla yllytettäisiin johonkin tekoon.

”Jos sanoisin, että varokaas joogaa, ihmiset katsoisivat omituisesti”

Teemu Laajasalo otti lähetyksessä kantaa myös muun muassa kristilliseen joogaan. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että synkretismi, uskontojen sekoittuminen, saattaa pelottaa joitakin kristittyjä.

– Mutta jos Helsingissä rupeaisin sanomaan, että varokaas joogaa, niin ihmiset katsoisivat aika omituisesti. Minulle näyttäytyy vaikeana ja omituisena kysymyksenä, että mikä ongelma tässä on.

Toisen uskonnon palvontamenoihin ei pidä lähteä, Laajasalo totesi.

– Luulen, että jooga alkaa olla siinä määrin yleistä jumppaa, että siitä ei kannata hirveää teologista ongelmaa tehdä.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJerusalemissa työskentelevä pappi Maria Leppäkari: ”On pakko uskoa, että tilanne rauhoittuu”
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Pettämistä ja murhia paratiisissa

Ei näytettäviä viestejä