Björn Vikströmin mukaan alkoholi on ollut Suomessa pyhä lehmä, josta ei ole saanut tai uskallettu puhua riittävän selvästi.
– Juhannuksen jälkeen on aika ikävää lukea, kun lehdissä lasketaan kuolonuhreja ja alkoholilla on ollut monesti osuutta asiaan, Vikström sanoo.
Kirkon saisi hänen mukaansa olla aktiivisempi alkoholinkäyttöä ja elämäntapoja koskevassa keskustelussa. Osallistumista haittaavat kirkkoon liittyvät mielikuvat.
– Ongelma on, että kirkko mielletään niin helposti moralisoivana instituutiona. Silloinkin kun itse luulee sanoneensa jotakin maltillista ja viisasta, niin se tulkitaan niin, että pappi haluaa kieltää ihmisiltä elämänilon.
Vikström kuitenkin uskoo, että ihmiset tietävät mitä kirkossa alkoholinkäytöstä ajatellaan. Kirkon näkemys tavoittaa ainakin nuoret, koska aihe on esillä rippikoulussa.
– Kuinka hyvin se sitten menee perille, on eri asia. Meillä aikuisilla on hyvin suuri vastuu. Voimme näyttää omalla esimerkillämme, että hauskaa voi pitää ilman alkoholia tai sitä voidaan nauttia kohtuullisesti. Suuri ongelma on tänä päivänä se, että vanhemmat suhtautuvat liian sallivasti, hän sanoo.
Vikström näkisi mielellään lisää vanhempien välistä vertaistukea.
– Kun nuoret tietävät, että vanhemmat eivät hyväksy, juominen vähenee. On elintärkeää, että vanhemmat voisivat tukea toisiaan, koska nuoret pystyvät aina pelaamaan sillä, että muutkin saavat. Esikuvat ovat tässä myös hyvin tärkeitä, kuten MM-jääkiekkojoukkueen juhlista voitiin havaita.
Hän kertoo kannattavansa muun muassa useiden järjestöjen esillä pitämää alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa, jonka on ajateltu vähentävän erityisesti lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä.
– Mielestäni se olisi hyvä asia.
Alkoholi kuuluu myös Vikströmin omaan juhannukseen.
– Hyvin maltillisesti. Lasi viiniä nautitaan ruuan kanssa, ei sen kummempaa, Vikström sanoo.
Ilmoita asiavirheestä