Espoon piispanvaalissa ehdolla oleva teologian tohtori, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka ei piispana rankaisisi pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja. Hintikka oli haastateltavana Radio Dein Espoon piispanvaalitentissä keskiviikkona.
– Piispan keskeinen tehtävä on kaitsenta, mutta missään ei sanota, että keskeinen tehtävä on rangaista. Jokaisen piispan esimerkkinä pitäisi olla Kristus ja hyvä paimen. Se, miten ollaan hyvä ja lempeä paimen, ei välttämättä pidä sisällään rangaistusta ensisijaisena tapana toimia. Minä vierastan sitä aika paljon.
Hintikan mukaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen kannattaminen liittyy evankeliumin ja Kristuksen esimerkin tulkintaan. Rangaistukset eivät muuta sitä, miten ihmiset tulkitsevat niitä, hän totesi. Parempina toimintatapoina Hintikka sanoi pitävänsä kuuntelemista ja keskustelua.
Kysymykseen lähetysjärjestöjen kielteisestä suhtautumisesta naispappeuteen Hintikka vastasi, että tärkeintä on sopia yhteisistä pelisäännöistä ja seurata niiden toteutumista.
– Ettei se [toiminta] ole sellaista, että joo joo ja jatketaan kuin ennenkin.
Hintikka pohti, että erityisesti lähetysjärjestöjen pitäisi ”erityisellä herkkyydellä ja vastuuntunnolla suhtautua siihen”, etteivät ne veisi kirkon kiistoja virkakysymyksestä kumppanikirkkoihin. Hän luonnehti sellaista toimintaa ajattelemattomaksi ja sellaiseksi, joka aiheuttaa hämminkiä kumppanikirkossa. Esimerkkinä Hintikka mainitsi sen, että pappi kävisi hakemassa kumppanikirkossa vihkimyksen ja palaisi Suomeen odotuksenaan saada pappisoikeudet Suomessa.
Tällainen tapaus tuli esiin, kun Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen työntekijä Martti Haverinen
kävi saamassa pappisvihkimyksen Keniassa joulukuussa 2016. Syy oli se, että Suomessa pappisvihkimyksessä olisi ollut avustamassa naispuolinen pappi.
Hintikka kertoi kuulleensa monen pettymyksen siihen, että piispakunnassa ole viime piispanvaaleista huolimatta yhtään naispuolista piispaa. Hänen mielestään piispakuntaan ei tarvitse saada naista keinolla millä hyvänsä.
– Siitä seuraa ajatus, että vääjäämättä mies voittaa. Ei se sitä tarkoita.
”Mitä pyhyys tarkoittaa ihmiselle, jolla on vahva vakaumus?”
Hintikan mukaan kirkon olisi vastustettava maallistumista, jos sillä tarkoitetaan jotakin, joka on Jumalan valtakunnan rakentamisen tai odottamisen vastakohta. Kirkosta eroamisista puhuttaessa hän sanoi olevansa huolissaan niistä ihmisistä, joita ei koskaan kasteta ja jotka eivät altistu luterilaiselle uskontulkinnalle.
Hintikka kertoi kirkon ja suomalaisen yhteiskunnan haasteena olevan, että ihmisen käsitystä pyhästä on ohentunut ja heikentynyt.
– Mitä pyhyys tarkoittaa ihmiselle, jolla on vahva vakaumus? Jos ei itse kasva sellaiseen traditioon tai saa siitä vaikutteita, se toisen pyhän kunnioittaminen voi olla haastavaa.
Koko Radio Dein haastattelun voi kuunnella
täältä. Haastattelija on Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo.
Kuva: Jukka Granström
Lue myös:
Leena Huovinen Radio Deissä: Kirkolla on maailman paras tuote mutta sen jakelu mättää
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.