– Todellisuuden lukutaito ei ole sama kuin medialukutaito, yhtä vähän kuin piispan viran arvoa ja toiminnan merkitystä mitataan medianäkyvyydellä, sanoi arkkipiispa Kari Mäkinen puhuessaan tänään Espoossa Tapio Luoman piispanvihkijäisissä.
Mäkinen korosti puheessaan, että piispana Tapio Luoma tarvitsee kirkon perinnön ja uskon perinnön lukutaitoa.
– Mutta tarvitset myös herkkää tämän hetken todellisuuden lukutaitoa, sen ymmärtämistä, millainen on ihmisten kokemusmaailma ja mielenmaisema täällä kulttuurisesti nopeasti muuttuvassa, monen eri todellisuuden hiippakunnassa.
Mäkisen mukaan kirkko ei ole muusta todellisuudesta erillään, vaan se säilyttää ja tulkitsee omaa perintöön osan todellisuutta.
– Kirkko astuu oman uskon perintönsä pohjalta rohkeasti keskelle yhteistä julkista keskustelua elämän perustavista ehdoista ja ihmisen tilanteesta. Juuri siinä piispan rooli on keskeinen. Julkisuus, myös mediajulkisuus on piispan tärkeä toimintaympäristö.
Mäkinen kuitenkin korosti että todellisuuden lukutaito ei ole sama asia kuin medialukutaito, eikä piispan viran arvoa ja toiminnan merkitystä voi mitata medianäkyvyydellä.
– Suuri osa piispan työstä on näkymätöntä, kasvokkain tapahtuvaa ihmisten tukemista, seurakuntien työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja monissa yhteyksissä tavattavien kirkon jäsenten tukemista. Siihen kokemuksesi seurakuntatyössä antaa hyvän pohjan.
Mäkisen mukaan piispalta odotetaan lujuutta ja varmuutta sitä enemmän, mitä epävarmemmalta ja vaikeammin ymmärrettävältä maailma näyttää.
– Tarvitset sekä julkisessa esiintymisessä että näkymättömiin jäävässä työssä kaiken tietosi, taitosi, herkkyytesi ja kokemuksesi. Mutta tarvitset myös kosketuksen omaan keskeneräisyyteesi, epävarmuuteesi ja haurauteesi, siihen mikä ei ole lujuutta ja varmuutta. Siinä piilee kirkon, piispan – ihmisen – todellinen vahvuus. Korvaamatonta on, että on läheisiä, joitten kanssa myös sen voi jakaa, Mäkinen sanoi puhuessaan Tapio Luomalle.
Ilmoita asiavirheestä