Uudella hallituksella on edessään miljardien leikkauksia ja se haluaa mahdollisimman laajan yhteisymmärryksen toimilleen. Niinpä pääministeri, Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vetosi hallitusneuvottelujen päätteeksi tiedotustilaisuudessa yhteiskunnan hyväosaisiin kohtuuden puolesta. Poikkeuksellisesti hän toivoi myös kirkon johdolta viestiä yhdessä veneessä olemisesta.
– [Tämä on] vahva vetoomus siitä, että ne joilla ei ole työaikaa ja itse päättävät omista eduistaan nyt tekisivät henkilökohtaisen tupon, joka olisi pitkässä juoksussa miinusmerkkinen. Ja sillä tavalla antaisivat kohtuuden viestin tähän tilanteeseen. Tämä on vahva vetoomus politiikan johdolle, virkamiesjohdolle, kirkon johdolle ja elinkeinoelämän johdolle, että ilmoittautumisia talkoisiin alkaisi tulla. Toivottavasti tällaista talkoohenkeä alkaa löytyä, Sipilä tarkensi myöhemmin esittämäänsä vetoomusta Iltalehdessä (28.5.).
Kotimaa kysyi piispoilta, mitä he ajattelevat Sipilän vetoomuksesta.
– Köyhyyden poistaminen ei ole hyväntekeväisyyttä vaan oikeudenmukaisuutta ja yhteisen hyvän jakamista, sanoo Tampereen piispa Matti Repo.
– Siksi sellaista on toteutettava ensisijaisesti yhteiskunnallisella ja rakenteellisella eikä yksilöllisellä ja satunnaisella tavalla.
Repo pitää pääministerin vetoomusta aiheellisena ja tärkeänä muistutuksena.
– Uskon sen tarkoituksena olevan tähdentää yhteisvastuullista asennetta, jota ei voi ulkoistaa yhteiskunnallisille rakenteille. Poliittisella tahdolla muodostettu hyvinvointiyhteiskuntakin perustuu pohjimmiltaan siihen, että ihmiset itse tahtovat jakaa yhteistä hyvää ja toteuttaa oikeudenmukaisuutta. Siksi on syytä tervehtiä pääministerin avausta ilolla.
Repo sanoo pitävänsä valitettavana sitä, että säästöt kohdistuvat vähävaraisiin sekä kansainvälisen avustuksen osalta kaikkein köyhimpiin. Vapaaehtoinen ja henkilökohtainen avustaminen ei voi kattaa sitä vajetta, joka leikkausten vuoksi syntyy.
Repo aikoo lisätä tukeaan järjestöille, jotka toteuttavat kansainvälistä diakoniaa ja kokonaisvaltaista lähetystyötä.
Vikström: Hyväosaisten verotusta oli pitänyt kiristää
Porvoon piispa Björn Vikströmin mielestä hallituksella oli omissa käsissään kaikki tarvittavat eväät saada aikaan se solidaarisuus, jota Sipilä nyt peräänkuuluttaa. Vikström viittaa hyväosaisten veronkorotuksiin.
– Mutta kun hallitukselta ei löytynyt kanttia tehdä tätä, he vetoavat individualistisen uusliberalismin hengessä yksilöiden moraaliseen vastuuseen. Kohtuullisuuteen, johon välttämättä kuuluu myös luontoa rasittavan kulutuksen vähentäminen, on tietenkin minun ja muiden hyväosaisten pyrittävä. Kuitenkin paljon tehokkaampi ratkaisu olisi ollut rohkeampi veroratkaisu.
Vikström sanoo, että yrittää itse elää kohtuullisesti ja kuluttaa mahdollisimman vähän.
– Toivon että hallitus ei unohda Suomen globaalia vastuuta, ja että Suomi myös solidaarisesti osallistuisi pakolaisten vastaanottamiseen EU:n ajankohtaisen ehdotuksen mukaisesti.
Luoma: Sipilän vetoomus on kutsu arvioida asenteita
Myös Espoon piispa Tapio Luoma pitää pääministerin vetoomusta aiheellisena.
– Se heijastelee laajemminkin jo pitempään tiedossa ollutta tosiasiaa, että meidän tulee koko yhteiskuntana pystyä tulemaan toimeen vähemmällä. Näen, että Sipilän vetoomuksen ytimessä on ennen kaikkea kutsu arvioimaan asenteitamme, joissa yhteisvastuullisuus helposti unohtuu.
Luoma sanoo, että haluaa osaltaan olla mukana vastuunkannossa.
– Itselleni luonteva konkreettinen keino on tuen lisääminen kirkkomme toteuttamalle kehitysyhteistyölle.
Peura: Symbolisen tuen osoittamisen lisäksi tarvitaan käytännön tekoja
Lapuan piispa Simo Peuran mielestä taloudellisesti hyväosaisten tulee vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa kantaa aiempaa suurempaa vastuuta.
– Kyse on perimmältään asenteesta: siitä, että luovun omastani toisen hyväksi. Olen mielelläni mukana tällaisessa hankkeessa. Uskon, että symbolisella talkoolaisuudella on merkitystä, mutta on mentävä myös käytännön tekoihin.
Peura sanoo, että talkoisiin osallistumisen pitäisi konkreettisesti hyödyttää apua tarvitsevia.
– Tässä tarvitaan luovia ratkaisuja ja uutta ajattelua. Sitä luterilainen perinnekin edellyttää, kun se kannustaa hyvän tekemiseen. Tätä ymmärrän pääministeri Sipilän tavoitelleen vetoomuksellaan.
Peura on valmis tukemaan nykyistä selvästi enemmän erilaisia avustusjärjestöjä, esimerkiksi niitä, jotka toimivat kotimaisen tai kansainvälisen diakonian ja lähetystyön parissa.
– Tukeani käytettäköön sitten vaikkapa diakonin tai avustustyöntekijän palkkaamiseen.
Häkkinen: Oikeudenmukaisinta olisi ottaa enemmän hyvätuloisilta
Mikkelin piispa Seppo Häkkinen sanoo pitävänsä pääministerin kohtuullisuusvetoomusta hyvänä ja tarpeellisena, sillä ”kristityn elämänarvoihin kuuluu kohtuullisuus”.
– Toivon sen synnyttävän julkista keskustelua ja konkreettisia toimenpiteitä. Pidän tervetulleena myös hallitusohjelmassa painotettua luottamuksen korostamista. Tarvitsemme luottamusta, jotta taloudellisesti kireänä aikana kyetään tekemään oikeudenmukaisia päätöksiä. Yli varojen emme voi elää emmekä jättää velkataakkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi.
Häkkisen mielestä olisi oikeudenmukaisinta ottaa enemmän hyvätuloisilta kuin pienituloisilta.
– Luottamus, kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus johtavat ihmisten väliseen solidaarisuuteen, jossa ketään ei jätetä ja heikoimpia autetaan. Nyt tarvitaan sekä pyyteetöntä lähimmäisenrakkautta ja omastaan luopumista että julkisen vallan, siis kuntien ja valtion, resurssien oikeudenmukaista jakamista.
– Kohtuullisuuteen vetoaminen ja talkoissa mukana oleminen ovat tärkeitä ja järkeviä tapoja toimia, kun samalla huolehditaan yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja solidaarisuudesta. Heikoimmassa asemassa olevia ei voi jättää pelkän hyväntekeväisyyden varaan.
Häkkinen aikoo lisästä säännöllistä tukeani kotimaiseen ja kansainväliseen diakoniaan ja lähetystyöhön.
Häkkinen sanoo myös olevansa pahoillaan siitä, että hallitusohjelmassa leikattiin kehitysyhteistyömäärärahoja.
– Tilanteemme on Suomessa kuitenkin yhä edelleen tyystin toisenlainen kuin maailman köyhyyden ääripäässä. Toivon, että seurakunnissa priorisoidaan resurssien jakamista kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hyväksi sekä omassa maassamme että kansainvälisesti.
Aiemmin Juha Sipilän vetoomukseen kohtuullisuudesta ovat Kotimaa24:ssa vastanneet arkkipiispa Kari Mäkinen sekä piispat Irja Askola ja Kaarlo
Kalliala.
Lue myös:
”Kohtuuteen vetoaminen on paikallaan” – Piispat vastaavat Sipilälle
Ilmoita asiavirheestä