Piispoilta tulossa suositus kirkollisten tilojen käytöstä

Piispatrukousohje420_edited-1

Luterilaisen kirkon piispat ovat antamassa suositusta siitä miten esimerkiksi muut kristilliset kirkot ja toisten uskontojen edustajat voivat käyttää seurakunnallisia tiloja. Suosituksista tulee yleisluontoiset.

Piispainkokous kokoontuu istuntoonsa 11.-12. syyskuuta 2012 Rovaniemellä. Suositus annettaneen samassa yhteydessä järjestettävästä piispojen neuvottelussa.

Turun arkkihiippakunnan piispan Kaarlo Kallialan mukaan suositus koskee etupäässä muita kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä mutta myös muita uskontoja.

Herätysliikkeiden tilaisuuksista päätettäessä on Kallialan mukaan perusteltua seurata edelleen piispojen ja herätysliikejohtajien tahdonilmausta vuodelta 2009.

Mitään ”ranking-listaa” piispoilta ei ole tulossa. Eli yhtään uskonnollista yhteisöä ei mainita suosituksessa nimeltä – ei siis esimerkiksi vaikkapa Luther-säätiötä, jonka toiminta ja tilakysymykset ovat silloin tällöin olleet esillä mediassa.

Kalliala valottaa tässä vaiheessa vain joitakin suosituksen yleisiä periaatteita. Ensinnäkään piispojen suositus ei vaikuta mitenkään siihen, että nykyisen kirkkolain tai -järjestyksen mukaan kirkkoherra ja kirkkoneuvosto vastaavat kirkon käytöstä. Toiseksi seurakunnallisten tilojen luovuttaminen muun kuin luterilaisen kirkon tilaisuuksiin vaatii tapauskohtaista harkintaa, aivan erityisesti silloin, kun kysymyksessä on jokin muu kuin kristillinen kirkko. Yksi ajatus on myös se, että jos seurakunnallista tilaa käytetään, sen kristillisiä symboleja ei pitäisi peittää tai viedä pois tilaisuuden ajaksi.

– Erikseen mainittaneen sekin, että seurakunnan tiloissa järjestettävä toiminta ei voi olla tähdätty kirkon toimintaa vastaan tai korvaamaan jotakin kirkon toiminnassa, Kalliala sanoo.

Median yhtä suosikkikysymystä, voivatko muslimit kokoontua kirkossa, Kalliala kutsuu huonoksi journalismiksi.

– On omituista journalismia yrittää rakentaa draamaa luomalla fiktiivinen tilanne ja tinkaamalla, mitä siinä tilanteessa sanoisit. Minun on vaikea kuvitella, että sellaista tilannetta edes syntyisi. Meidän kirkko on meidän kirkko. Tuskin mikään muslimiyhteisö edes haluaisi kirkkoa käyttää. Vaikka en keksikään tilannetta, jossa siihen suostuttaisiin, on turhanaikaista antaa jokin tiukkaan napitettu ennakkoratkaisu. Tapauskohtaisen harkinnan aika on silloin, kun se tapaus on käsillä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPettymystä ja pelkoa Nummella ja Karjalohjalla
Seuraava artikkeliKMN huolissaan Pakistanin pakkoavioliitoista

Ei näytettäviä viestejä