Luostareiden kuolemaa on ennustettu jo pitkään, ja niiden merkitys erityisesti Euroopassa on pienentynyt – mutta ei kaikilla elämän osa-alueilla. Suomessa esimerkiksi olutharrastajat ovat luostarien suuria ystäviä. Trappistiluostarien valmistamia oluita pidetään nimittäin maailman parhaina.
Trappistiluostarien historia ulottuu kuitenkin Alkon oluthyllyjä pidemmälle. Sääntökunnan perustajana pidetään Pariisissa vuonna 1626 syntynyttä kardinaali Richelieun kummipoikaa Armand Jean le Bouthillier de Rancéa. Hän tähtäsi alkuun sotilasuralle, mutta veljen kuolema sai hänet hakeutumaan papin töihin. Ihan vieras ei kirkollinenkaan kenttä ollut; kuuluisan kummisedän lisäksi esimerkiksi de Rancén setä toimi Toursin arkkipiispana.
De Rancé koki elämässään kääntymyksen, joka johdatti hänet La Trappe -luostariin. Tämä luostari keskittyi katumukseen, johon kuuluivat hiljaisuus ja niukka ruokavalio ilman lihaa. Olennaista oli eristäytyminen maailmasta. Yhteydenpito ulkomaailmaan haluttiin pitää mahdollisimman vähäisenä.
Eristäytyneen luostarin piti olla myös omavarainen. Elanto hankittiin munkkien työllä. Vaikka Trappisteilla oli ruokaan liittyviä rajoitteita, rajoitteet eivät ulottuneet alkoholiin. Trappistiluostarit loivat muuriensa sisäpuolella maailmankuulun olutkulttuurin.
Eero Hietala ja Heikki Rusama kertovat Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcastissaan trappistien perustajan Armand Jean le Bouthillier de Rancén kiehtovan tarinan ja pohtivat samalla, miksi luostarioluet ovat niin laadukkaita.
Kuuntele podcastin uusin jakso alta tai käyttämässäsi sovelluksessa.
Ilmoita asiavirheestä