Porvoon hiippakunnassa kuohuu kahden Pohjanmaalla vaikuttavan papin jyrkkien homolausuntojen takia. Piispa Björn Vikström on ilmoittanut, että tuomiokapituli alkaa tutkia asiaa. Kolme hiippakunnan piispaehdokasta neljästä otti tuoreeltaan lausuntoihin tuomitsevan kannan.
Tapahtumaketju sai alkunsa tammikuun alussa käydystä suljetusta aborttiaiheisesta Facebook-keskustelusta, johon osallistui muiden joukossa Kristiinankaupungin ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Daniel Norrback. Hän päätyi puhumaan keskustelussa homoseksuaalisuudesta viitaten muun muassa Sodomaan, Gomorraan ja seksuaalisiin perversioihin.
Pian kirkkoherran kommenteista uutisoi Närpiössä ilmestyvä ruotsinkielinen sanomalehti Syd-Österbotten. Lehti oli haastatellut keskusteluun niin ikään osallistunutta pietarsaarelaista pappia Trygve Cederbergiä. Cederberg ihmetteli jutussa kirkkoherra Norrbackin kommentteja.
Piispa Björn Vikström: Tuomiokapituli selvittää
Keskustelu jatkui ruotsinkielisissä lehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Tiistaina 15.1. Syd-Österbottenissa julkaistiin mielipidekirjoitus, jossa Daniel Norrbackin alainen, Kristiinankaupungin ruotsalaisen seurakunnan kappalainen Markus Engström, ilmaisi tukensa esimiehelleen.
Engström käytti keskustelussa homoseksuaaleista jyrkkiä ilmaisuja, joita paheksuttiin sosiaalisessa mediassa ja epäiltiin jopa kiihotukseksi kansanryhmää vastaan. Syd-Österbottenin vastaava päätoimittaja Mats Ekman
perusteli
Svenska Ylessä kirjoituksen julkaisemista sillä, että se oli osa laajempaa keskustelua. Ekmanin mukaan lukijoilla ja seurakuntalaisilla on oikeus tietää, mitä kappalainen ajattelee.
Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström kommentoi tiistaina ja keskiviikkona asiaa moneen otteeseen ruotsinkielisessä mediassa. Vikströmin mukaan Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli aikoo reagoida Engströmin puheisiin ja tutkia asian.
Selvitys kohdistuu nimenomaan Engströmiin. Vikström kommentoi
Kyrkpressenille pitävänsä eri asiana sitä, julkaistaanko kirjoitus lehdessä vai suljetulla Facebook-sivulla. Engströmin kirjoituksessa Vikström pitää erityisen moitittavana myös papin käyttämää epäkunnioittavaa puhetapaa.
– Ilmaisunvapauteen tai teologisiin kannanottoihin vetoamalla ei voi perustella sitä, että käyttää toisista ihmisistä ja heidän elämänvalinnoistaan tällaisia tunteettomia ja karkean nöyryyttäviä ilmaisuja (iljettävä, epänormaali), Vikström sanoi Kyrkpressenissä.
Engström ja piispa Vikström ovat olleet napit vastakkain ennenkin. Vuonna 2010 Engström, tuolloin sukunimeltään Saarinen, kieltäytyi osallistumasta seurakuntansa piispantarkastukseen, koska piti Vikströmiä ”vääränä opettajana”.
Piispaehdokkaat kommentoivat heti
Porvoon hiippakunnassa valitaan keväällä uusi piispa, ja piispaehdokkaat kiiruhtivat ottamaan kantaa Engströmin kirjoitukseen. Keskiviikkona kantansa ilmaisi kolme neljästä ehdokkaasta.
Bo-Göran Åstrand julkaisi asiasta lehdistötiedotteen. Siinä hän sanoi olevan sopimatonta, että pappi käyttää tällaisia sanavalintoja voimakasta syrjintää kokeneesta ryhmästä.
Sixten Ekstrand kirjoitti Facebookissa, että kirjoituksen sanavalinnat olivat sopimattomia ja haavoittavia monia sellaisia seurakuntalaisia kohtaan, joita Engström on asetettu palvelemaan.
Lisa Enckell totesi, että kyseistä tapausta selvittävät piispa ja tuomiokapituli. Hän kommentoi asiaa Syd-Österbottenille yleisellä tasolla toteamalla, että herkistä asioista täytyy keskustella kunnioittavasti.
Yläkoulu ja lukio lopettivat yhteistyön
Kappalainen Markus Engström pysyi keskiviikkona visusti kannassaan. Hän kommentoi
Svenska Ylessä, että Herran palvelijana hänen pitää kertoa totuus. Syd-Österbottenissa Engström totesi, että hänen sijaansa tutkinta pitäisi kohdistaa piispa Vikströmiin ja hänen homomyönteiseen agendaansa.
Kirkkoherra Daniel Norrback sanoi
Syd-Österbottenille Engströmin kirjoittaneen asioista tarpeettoman kärjistetysti. Hänen mukaansa molemmat papit painottavat, että asia ja ihminen täytyy pitää erillään, ja toivottavat kaikenlaiset ihmiset tervetulleiksi seurakuntaan.
Norrback toteaa olevansa tyytymätön median toimintaan ja sanoo surevansa, että hänen sanansa suljetussa Facebook-keskustelussa saivat näin suuret mittasuhteet.
– Keskittyisin mieluummin positiivisiin asioihin seurakunnassa.
Tapahtumat ovat aiheuttaneet Kristiinankaupungissa pienoisen piikin kirkosta eroamisissa. Viimeksi kuluneen viikon aikana kirkon on jättänyt 18 ihmistä, Syd-Österbotten kertoi keskiviikkona. Koko viime vuoden aikana kirkosta eronneita oli Kristiinankaupungissa 53.
Kristiinankaupungin ruotsinkielinen yläkoulu ja lukio ilmoittivat Syd-Österbottenin mukaan, että ne lopettavat yhteistyön kirkkoherra Norrbackin ja kappalainen Engströmin kanssa.
Kuva: Kuvakaappaus Syd-Österbotten-lehden etusivulta.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.