Porvoon tuomiokirkkoon kootaan virkattu joulukuusi – idea saatiin Turun tuomiokirkosta

Ensimmäiset isoäidinneliöt toimitettiin Porvoon suomalaiseen seurakuntaan pian sen jälkeen, kun paikallislehti oli tehnyt aiheesta jutun. Kuva: Taina Virolainen

Porvoon tuomiokirkkoon tulee tänä vuonna perinteisen joulukuusen lisäksi toinenkin kuusi. Se kootaan seurakuntalaisten virkkaamista isoäidinneliöistä.

Idean virkatusta kuusesta sai Porvoon suomalaisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Taina Virolainen vuosi sitten Turussa kuopuksensa luona kyläillessään. Virolainen vieraili tuolloin Turun tuomiokirkossa ja näki siellä Wirmon Marttojen kirkkoon virkkaaman kuusen.

– Ihastuin siihen ja ajattelin heti, että olisi mukavaa tehdä samanlainen Porvoon tuomiokirkkoon.

Virolainen mainitsi asiasta esihenkilölleen ja kahdelle työkaverilleen, jotka hän tiesi käsityöihmisiksi. Hekin innostuivat.

Käsitöitä Virolainen tekee mielellään itsekin, mutta sanoo olevansa ennemmin sukan kuin villapaidan tekijä.

– Kärsivällisyyteni ei villapaitaan taivu. Tässä on ihanaa, kun voi tehdä vaikka vain yhden neliön ja olla osa isoa kokonaisuutta.

Isoäidinneliöiden tekeminen on Virolaisen mukaan lisäksi melko helppoa. Osallistua voivat kaikki aloittelijoista kokeneisiin käsityöläisiin ja lapsista vanhuksiin.

Tässä on ihanaa, kun voi tehdä vaikka vain yhden neliön ja olla osa isoa kokonaisuutta.

ENSIMMÄISET ISOÄIDINNELIÖT toimitettiin Porvoon suomalaiseen seurakuntaan pian sen jälkeen, kun paikallislehti Uusimaa oli tehnyt aiheesta jutun.

Lisää neliöitä virkattiin viime sunnuntaina Gammelbackan seurakuntakeskuksella järjestetyssä messussa.

Toistaiseksi yhteisiä virkkuuhetkiä ei ole enempää suunnitteilla. Tarkoituksena on, että neliöitä voi virkata kotona ja toimittaa valmiit neliöt sitten seurakuntaan.

Lankana voi käyttää mitä vain kaapista löytyvää. Virkkuukoukkuja ja lankaa saa tarvittaessa myös seurakunnasta.

Lankoja Porvoon suomalainen seurakunta on saanut lahjoituksena seurakuntalaiselta, jonka omat kädet eivät enää käsitöihin taivu.

– Niistä on aiemmin tehty sukkia turvapaikanhakijoille, ja olemme myös lahjoittaneet niitä eteenpäin ukrainalaisille, jotka ovat halunneet tehdä käsitöitä, Virolainen kertoo.

Tarkkoja värisuunnitelmia tai sommitelmaa kuusesta ei ole tehty. Koon osalta ohjeena on 12–13 sentin leveys, mutta Virolaisen mukaan siinäkin on varaa joustaa.

– Otamme vastaan kaikenkokoiset neliöt. Jos ne ovat kovin eri kokoisia, niin sittenhän se on kokoajista kiinni, miten ne saadaan sopimaan yhteen.

KOKOAMISESTA VASTAA Virolainen yhdessä työkavereidensa kanssa. Lopulta valmis peitto asetellaan pari metriä korkean kartion muotoisen kehikon päälle. Se löytyi jo viime joulun alennusmyynneistä.

Sitä, kuinka monta isoäidinneliötä kehikon peittämiseksi tarvitaan, Virolainen ei vielä tiedä.

– Ei olla uskallettu laskea sitä. Ajateltiin, että jos niitä ei hirveästi tule, niin otetaan haaste vastaan ja virkataan ne itse.

Valmis kuusi pystytetään todennäköisesti toiseen Porvoon tuomiokirkon asehuoneista. Joulun jälkeen se on tarkoitus pakata odottamaan seuraavaa joulua.

– Toivomme, että se voitaisiin ottaa taas ensi vuonna esille jossain toisessa paikassa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: En ihmettele ilmastoaktivistien protestointikeinojen koventumista
Seuraava artikkeliVoiko karismaattisuus myös satuttaa? – Sairaan ja terveen karismaattisuuden eroa etsimässä

Ei näytettäviä viestejä