Presidentinvaalin arvoasetelma heijastui kirkolliskokousvaalien tulokseen

Palmu_Harri205Harri Palmun mukaan arvoasetelmaa, joka oli presidentinvaaleissa. Tulkaa kaikki -liike sai kaksi lisäpaikkaa Helsingissä. Espoossa puolestaan Kevään kirkko -valitsijayhdistys on pitänyt teemoinaan uudistusta, avoimuutta, demokratiaa sekä oikeudenmukaisuutta ja lähimmäisenrakkautta myös suhteessa sukupuolivähemmistöihin.

Pääkaupunkiseudun vaalitulokseen vaikuttaa myös se, että seurakuntavaaleissa valittiin homokohun jälkeen toissa vuonna luottamushenkilöiksi sukupuolivähemmistöihin avoimen hyväksyvästi suhtautuvia edustajia. Nämä valitsivat nyt kirkolliskokousvaaliedustajat.

– Näyttää ilmeiseltä, että tulevalla nelivuotiskaudella jatkuu liberaalien ja konservatiivisten näkemysten välinen keskustelu. Lähes kaikki listat vannoivat vuoropuhelun ja toinen toisensa kunnioittamisen nimiin. Nähtäväksi jää, onnistuuko vuoropuhelu vai tapahtuuko kärjistymistä, sanoo Palmu.

Keski-ikäisiä kirkon rakentajia

Uusia edustajia on alustavien laskelmien mukaan ainakin yli 60 prosenttia. Harri Palmun mukaan se perustuu ehdokasasetteluun, jossa oli mukana paljon uusia ehdokkaita. Edelliskauden edustajista ehdokkaina oli kaikkiaan vain 55 henkilöä 777:stä. T

oisaalta myös pitkään edustajina olleet ja varsinkin selkeästi herätysliiketaustaiset ehdokkaat saivat jatkomandaatin. Herätysliiketaustaa on Palmun mukaan vaikeaa arvioida, koska niiden edustajat ovat erilaisilla listoilla.

Harri Palmu arvioi, että eri hiippakunnilla on erilaiset profiilit, ja ne näkyivät myös ehdokasasettelussa. Poliittisia listoja ei ollut kovin monia: sosiaalidemokraattien lista Helsingissä, Tampereella Kokoomus ja Turussa Keskustan ja sitoutumattomien lista.

Palmu arvioi, että ehdokassivustoilla annettujen vastausten perusteella kirkolliskokoukseen valittujen seurakuntanäkemys on suomalaista identiteettiä korostavaa kirkon rakentajien joukkoa. Ehdokkaissa oli vain viidennes heitä, joiden mukaan kirkko olisi lähinnä siihen vahvasti sitoutuneiden yhteisö. Samoin vain joka kymmenes vastaaja oli sitä mieltä, että kirkon tulisi tuottaa uskonnollisia palveluja, jossa osallisuus on asiakkuutta.

– Eroja ehdokkaiden välillä löytyi enemmänkin siinä, mihin kirkon tulisi työtään suunnata ja panostaa, arvioi Palmu.

Katso vaallin tulokset

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapsiasiavaltuutettu valittiin kirkolliskokoukseen
Seuraava artikkeliArkkipiispasta tehty Älä alistu! -kantelu ei johda toimenpiteisiin

Ei näytettäviä viestejä