Professori Erkki Sutinen väläytteli kirkon digitaalista tulevaisuutta Suomen Lähetysseuran 160-vuotissymposiumissa eilen torstaina. Sutinen johtaa tulevaisuuden teknologioiden laitosta Turun yliopistossa.
– Vastaus kysymykseen, onko kirkon tulevaisuus digitaalinen: on, Sutinen totesi.
Tulevaisuuden teknologiaa on myös digiteologia, joka Sutisen mukaan kehittää uskon ilmaisua digitaalisin ja interaktiivisin menetelmin. Sutinen ohjaa digiteologiasta tekeillä olevia väitöksiä.
– Uskoa voi ilmaista tiedoin, taidoin, toimin. Nämä kaikki voidaan digitalisoida. Voidaan muokata kokemuksia.
Tulevaisuuden teknologioissa kehitteillä on esimerkiksi etäläsnäoloteknologiaa. Kahden koulun väliin voidaan rakentaa teknologinen silta, jossa koululaiset voivat kokea toistensa läsnäoloa eri aistein. Teknologialla voidaan välittää paitsi kuvaa ja ääntä, myös tuoksuja. Samaa voisi hyödyntää vaikkapa eri paikkakunnalla pidettäviin messuihin, kasteeseen tai konfirmaatioon.
– Voidaan rakentaa digitaalisia pyhän kokemuksia. Jos on suitsuketta, sen tuoksu voidaan jakaa. Ehtoollisleipä voidaan tulostaa 3D-tulostimella ja maistaa toisessa päässä.
Pyhiinvaellustakin ollaan muuttamassa teknologiaksi, Sutinen kertoo.
– Jos et itse pysty lähtemään pyhiinvaellukselle, voit kokea toisen sinulle merkittävän ihmisen jalanjäljissä, miltä se oikeasti tuntuu.
Tulevaisuuden teknologian laitos on Sutisen mukaan rakentamassa Pipliaseuran kanssa yhdistävän todellisuuden kokemusta. Siinä virtuaalilasien kanssa Raamattua ei vain lue vaan pääsee visuaalisesti mukaan Jeesuksen kanssa myrskyävälle merelle.
Suomen Lähetysseuran 160-vuotisjuhlasymposium käsitteli globaalin kirkon tulevaisuutta Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä.
Kuva: Freija Özcan. Tuomaspappi Pirjo Kantala (vas.), professori Erkki Sutinen ja väitöskirjatutkija Lotta Gammelin keskustelemassa Suomen Lähetysseuran 160-vuotissymposiumissa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.
.