Franciscus (kuvassa) sai juhlamessuun vieraaksi näyttävän joukon ulkomaisia valtionpäämiehiä, diplomaatteja sekä toisten uskonnollisten traditioiden virallisia edustajia.
Ekumeenisesti huomiota herätti eniten Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeos I:n läsnäolo juhlassa.
Helsingissä vierailevana professorina maaliskuun loppuun työskentelevän, Saksan Münsterin katolisen teologisen tiedekunnan ekumeniikan professorin Thomas Bremerin erikoisalaan kuuluvat katolisen kirkon ja ortodoksisten kirkkojen suhteet.
Katolisen kirkon ja ortodoksisten kirkkojen välillä on skisma. Esimerkiksi paavin vallasta ja asemasta ajatellaan lännen ja idän kirkossa eri tavoin. Bremerin mukaan paavius ei silti todellisuudessa ole ortodoksisten ja katolisen kirkon suhteiden tärkein kysymys.
– Pinnan alla keskeisintä on suhtautuminen moderniuteen sekä eräät eettiset kysymykset, kuten homoseksuaalisuus, Bremer arvioi.
Bremerin mukaan ortodoksisilla kirkoilla on yleensä ”hyvin pessimistinen maailmankuva”. Jos uusi paavi lähtisi viemään katolista kirkkoa suuntaan, jota ortodoksit eivät voi hyväksyä, asiasta voi Bremerin mukaan kehkeytyä ekumeenisia ongelmia.
Kirkkojen sosiaalieettisissä painopisteissäkin voi olla eroja.
– Mikäli arvioni on oikea, esimerkiksi oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset eivät ole ortodoksikirkoille samalla tavalla keskeisiä kuin katoliselle kirkolle, Bremer toteaa.
Lue Kotimaasta 21.3. professori Thomas Bremerin arvio paavi Franciscus I:n valinnan merkityksestä.
Ilmoita asiavirheestä