Professori: Ristiriidat kuuluvat elävään uskontoon

Länsimaissa kristinuskon asema ja sisäiset ristiriidat huolettavat. Englantilainen kirkkohistorioitsija uskoo kristinuskon tulevaisuuteen.

– Kristinusko, maailman suurin uskonto, laajenee nopeasti. Sen tulevaisuus on hyvin kirkas, sanoo sir Diarmaid MacCulloch, kirkkohistorian professori Oxfordin yliopistosta ENI-uutisten haastattelussa.

Kristinuskon sisällä on kuitenkin monia ristiriitoja, erityisen vakavia ne ovat roomalaiskatolisessa kirkossa. Vatikaani on professorin mielestä epäonnistunut Euroopan katolilaisten kuuntelemisessa. MacMulloch ennustaa kirkon jakautuvan suhtautumisessaan Vatikaanin toiseen kirkolliskokoukseen. Paavi Johannes Paavali II ja Benedictus XVI ovat hänen mukaansa vähätelleet Vatikaanin toisen konsiilin mullistavaa merkitystä.

– Paavien asenne on vihastuttanut ne, jotka haluavat nähdä Vatikaanin kirkolliskokouksen jatkuvan. Mikään muu kirkko historiassa ei ole koskaan pitänyt koko papistoaan selibaatissa. Se on Läntisen latinalaisen kirkon erikoisuus, ja se näyttää yhä enemmän todellisuudenvastaiselta, MacCulloch sanoo.

Vatikaani on torjunut myös roomalaiskatolisten keskustelun avioituneiden ja naisten pappeudesta. MacCulloch ei pidä reaktiota järkevänä.

Uskontojen konfliktit ovat kirkkohistorioitsijan mukaan väistämättömiä ja usein terveyttäviä.

– Uskonto ilman konflikteja on kuoleva uskonto, enkä näe tästä merkkejä kristinuskossa.Professori MacCulloch on kirjoittanut useita kirkkohistoriaa käsitteleviä teoksia. Tuorein kirja Silence in Christian History julkaistaan syksyllä Penguinin kustantamana.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTuomiokirkon suosituin matkamuisto on prismaenkeli
Seuraava artikkeliVatikaani toivoo Paavin ja Kirillin tapaavan Suomessa

Ei näytettäviä viestejä