Matti Hirvilammelta ja Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskiselta. Runsaan 800 henkilön allekirjoittamassa kirjelmässä vaadittiin Lähetysseuraa purkamaan päätöksensä lähettää lähetystyöhön rekisteröidyssä parisuhteessa oleva pari.
Matti Hirvilammi, mitä ajattelet kirkolliskokouksen linjauksesta, joka ulottaa työlainsäädännön mukaisen syrjintäkiellon myös kirkkoon niin, että seksuaalinen suuntautuminen tai parisuhteensa rekisteröiminen eivät saa olla este kirkon töissä toimimiselle?
– Ajattelen niin, että kirkolliskokous olisi voinut linjata asian toisinkin rikkomatta lakia. Työsyrjintälainsäädäntöä ja yhdenvertaisuuslakia voi tulkita toisellakin tavalla, kun on kyseessä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta tai järjestö. Tällaisilla yhteisöillä on oikeus edellyttää työntekijöiltään sitoutumista työnantajansa oppiin ja uskoon ja edellyttää työntekijöiltään myös opin mukaista elämää. Tämä ei ole kiellettyä syrjintää. Yhdyn varatuomari Pekka Lahdenperän mielipidekirjoitukseen Kotimaassa 10.10.2013.
Kannatatko linjausta?
– En.
Palkkaisitko itse omaan seurakuntaasi parisuhteensa rekisteröineen henkilön esimerkiksi papiksi?
– Meillä kirkkoneuvosto (srk-pastorin osalta) ja kirkkovaltuusto (kappalaisen osalta) pyytävät virkamääräystä tuomiokapitulilta, papin palkkaamiseen ei kirkkoherran valta ulotu. Seurakunnassa toimitaan yhdessä, lain ja asetusten mukaan.
Miksi olit vaatimassa SLS:n kirkolliskokouksen linjauksen mukaisen päätöksen purkamista?
– Kirkolliskokouksen kirkkoa koskevaan linjaukseen vetoaminen on kyseenalaista rekisteröidyn yhdistyksen ollessa kyseessä. Perustelut siihen, miksi olemme vaatimassa päätöksen purkua ilmenevät kirjelmässämme.
Työoikeuden professori Seppo Koskinen, voiko esimiesasemassa oleva henkilö kuten kirkkoherra allekirjoittaa SLS-kirjelmän kaltaisen dokumentin, jossa poiketaan työlainsäädännön mukaisesta linjauksesta?
– Minusta ei. Tällainen toiminta ei ole kirkkoherran aseman mukaista. Seuraava kysymys on, että mitä siitä seuraa. Ei tuollainen mielipide ole niin olennainen, että tarvitsisi ryhtyä sen suurempaan kuin keskustelemaan asiasta. Jos tilanne jatkuu ja konfliktista tulee selkeämpi, sitten siihen aletaan puuttua. Jos syrjintää tapahtuu, se on sitten suurempi kysymys. Seksuaalinen suuntautuminen kuuluu yksityiselämään, sen ei tule vaikuttaa päätöksenteossa.
Lue myös: Lähetysväeltä tyrmistynyt kirje Lähetysseuralle
”Lähetysseuran hallituksella ei ole syytä muuttaa päätöstä”
Korhonen: Lähetysväki, lakatkaa kiusaamasta
Ilmoita asiavirheestä