Lippuäänestys käynnissä Helsingin Paavalinkirkossa Lähetysseuran vuosikokouksessa.
LÄHETYSJUHLAT Suomen Lähetysseuran vuosikokouksessa Helsingin Paavalinkirkossa käytiin lauantaina tiukka äänestys siitä, pitäisikö SLS:n pidättäytyä siunaamasta ja lähettämästä lähetystyöhön saman sukupuolen rekisteröityjä pareja. Vuosikokouksessa Suomen Raamattuopiston edustajan Timo Junkkaalan tekemä esitys hylättiin niukasti äänin 222-205. Vuosikokousedustajista 32 äänesti tyhjää. Käytännössä lopputulos oli se, ettei Lähetysseuran toiminta- ja taloussuunnitelmaan, johon kirjattavaksi Junkkaala esityksensä teki, tullut muutoksia.
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Martti Tolvasen mukaan vuosikokoukselle tehty ehdotus hyväksyttynä ja toimeenpantuna olisi ollut laiton.
Se, että ehdotuksesta äänestettiin oli kuitenkin yhdistyslain mukainen ratkaisu.
– En oikein näe tapaa miten äänestyksestä oltaisiin voitu välttyäkkään, professori Tolvanen toteaa.
Ennen äänestystä oli koeäänestys, jossa kokousedustaja seisoivat pitkän aikaa joko kannattamassa parisuhteen rekisteröineen lähetystyötä tai vastustamassa sitä.
Professorin katsoo, että tämä koeäänestystapa on sallittu, mutta hän näkee käytännössä myös ongelmia.
– Jos kunkin kannan edustajat ovat olleet helposti identifioitavissa, herää kysymys onko tällä toimintatavalla pyritty vaikuttamaan edustajien kannanmuodostamiseen.
Siinä tapauksessa, että vuosikokouksen päätös olisi ollut se, että SLS:n tulee pidättäytyä siunaamasta ja lähettämästä lähetystyöhön saman sukupuolen rekisteröityjä pareja, professorin mukaan ensimmäinen askel laittoman päätöksen purkamiseen olisi ollut todennäköisesti tehdyn päätösvalituksen käsittely.
Jos päätös olisi mahdollisesta valituksesta huolimatta pysynyt, olisi siitä tullut työsyrjintärikos ensimmäistä kertaa käytäntöön sovellettuna. Tällöin vastuu olisi Tolvasen mukaan ollut toimeenpanosta vastaavalla SLS:n hallituksella. Tämä vahvistaa Lähetysseuran hallituksen lainopillisen asiantuntijan, asianajaja Arto Palsalan lauantaisessa kokouksessa ennen äänestystä esittämän näkemyksen. Palsala antoi ymmärtää, että parisuhteensa rekisteröineet torjuva päätös olisi laiton ja käytännössä Lähetysseuran hallitus ei voi panna sitä toimeen syyllistymättä rikokseen.
Aiheesta aiemmin:
Lähetysseuran vuosikokous repesi kahtia homoäänestyksessä
Miksi äänestettiin? – ”Päätös olisi ollut mitätön”
Näin Lähetysseuran vuosikokous eteni
Ilmoita asiavirheestä