Teologian opiskelijoiden raamatuntuntemus on kokemusperäisesti jonkin verran heikentynyt vuosien varrella, sanoo Uuden testamentin eksegetiikan professori Ismo Dunderberg. Yksi syy heikentymiseen on hänen mukaansa se, ettei opiskelijakunnassa ole enää yhtä paljon seurakuntataustaisia nuoria kuin 1980- ja -90 -luvuilla.
– Toinen syy liittyy lukion uskonnon opetukseen, jossa oli ennen raamattutietoa. Nyt se on siirtynyt erityiskursseiksi ja kaikille pakollista raamattutietoa on vähän, Dunderberg sanoo.
Teologisessa tiedekunnassa tulee vastaan Raamattuun liittyviä kursseja, mutta suuret massaluennot estävät Dunderbergin mukaan tehokkaan raamattutiedon opetuksen.
– Joudun luennolla sanomaan, että toivoisin opiskelijoiden lukevan Uuden Testamentin vaikka se ei ole varsinaisesti kurssikirjallisuutena.
Heikko raamattuyleissivistys näkyy hänen mukaansa siinä, millä tasolla keskustelu ja opiskelijoiden kysymykset liikkuvat.
– Myös tenttivastauksista voi havaita, että käsitys UT:n sisällöstä on aika hatara. Taustalla ei ole mitään pitkän ajan poikittaistutkimusta, tämä on enemmänkin tuntuma kuin tutkittu asia.
Dunderberg pitää raamatuntuntemuksen heikentymistä vakavana asiana, mutta korostaa, että se on korjattavissa.
– Raamattu on kuitenkin yksi opetuksemme keskeinen alue ja melkein missä tahansa ammatissa teologi työskenteleekin hänen voitaisiin odottaa tuntevan Raamattua. Seurakuntatyössä ollaan koko ajan tekemisissä Raamatun kanssa, mutta tärkeätä on myös se miten tekstiä tulkitaan ja miten sitä opettaa. Uskon, että teologian opiskelijoissa on niitäkin, joilla on omaa harrastuneisuutta. Jos raamatuntuntemus on jäänyt hataraksi, senhän voi korjata.
Ilmoita asiavirheestä