Kihlakunnansyyttäjä päätti lopettaa Lempäälän rauhanyhdistyksen kiusaamistapauksen esitutkinnan. Poliisi perusteli ratkaisuaan sillä, että näytön hankkiminen mahdollisesta kunnianloukkauksesta tai henkisestä pahoinpitelystä olisi ollut kohtuuttoman työn takana ja asian käsittely olisi johtanut korkeintaan sakkorangaistukseen.
Kihlakunnansyyttäjä ei ottanut kantaa siihen, onko kiusaamista tapahtunut. Hän vetosi siihen, että tutkinnan kustannukset olisivat selvässä epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen.
Päätöksen taustalla on esitutkintalain 4 pykälä, joka on Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan verrattain uusi säädös.
– Nykyisin syyte voidaan jättää silläkin perusteella nostamatta, jos tapaus ei olisi selvitettävissä ilman kohtuuttomia kustannuksia. Säädöstä ei ole tarkoitettu käytettäviksi kovin paljon, Tolvanen sanoo.
Tolvasen mukaan säännöstä voidaan soveltaa esimerkiksi tapauksessa, jossa henkilöllä on useita rikoksia, joista osa on jo selvitetty ja osan selvittämien olisi kohtuuttoman vaikeaa eikä niiden selvittämisellä olisi erityistä vaikutusta rangaistuksen suuruuteen. Sen sijaan esimerkiksi henki- tai seksuaalirikosten kohdalla kustannusperusteet eivät tule Tolvasen mukaan kysymykseen.
Ennakkotapausarvoa sisältäviä juttuja ei hänen mukaansa pitäisi kustannusperusteilla hylätä.
– Säännös sopii massajuttujen käsittelyyn, tapauksiin, jotka eivät ole oikeudellisesti tai yhteiskunnallisesti merkittäviä.
Silloin, kun on kyse rajanvedosta sen välillä mikä on sallittua ja mikä kiellettyä, säännökseen ei Tolvasen mukaan pitäisi vedota.
– En halua sanoa, että kihlakunnansyyttäjän ratkaisu on tehty väärin, syyttäjä on varmasti toiminut harkintavaltansa puitteissa, mutta on oikein hyvä, että valtakunnansyyttäjä voi päätöksen arvioida.
Lempäälän tapauksen kaltaisia juttuja ei todennäköisesti ole ollut aiemmin Suomessa oikeudessa.
Tapauksen johdosta on avattu nettiadressi, jossa vedotaan esitutkinnan jatkumisen puolesta.
Asiasta aiemmin: AL: Lestadiolaisyhteisön tapauksen esitutkinta lopetettiin
Syyttäjä määräsi poliisin jatkamaan esitutkintaa Lempäälän rauhanyhdistyksen tapauksessa
Lempäälän kiusattu: Kaikki keinot yhteisön sisällä kokeiltu
Kotimaa: Nyt puhuvat hoitokokousten uhrit
Ilmoita asiavirheestä