PS: Tilanne Tornion rauhanyhdistyksessä kärjistyi taas

Haaparannan entinen kirkkoherra, Uumajan sairaalapappi Kimmo Sulila pelkää, että Tornion rauhanyhdistyksestä on tulossa lahko, jos sen tapahtumia ei pysäytetä, kertoo
Pohjolan Sanomat
. Lehti kertoo Sulilan pitävän useita rauhanyhdistyksen viimeaikaisia tapahtumia selvänä hengellisenä ja henkisenä väkivaltana.

Sulilan mukaan viimeisin tapaus oli 1. helmikuuta rauhanyhdistyksen seurakuntapäivillä. Asia juontaa Pohjolan Sanomien mukaan tammikuun alun kokoukseen, jonka jälkeen jotkin seurakunnan jäsenet eivät enää tervehtineet yhtä jäsentä Jumalan terveellä.

– Minä olen asettunut tämän perheenisän tueksi. Olen vastustanut hengellistä väkivaltaa ja syrjintää, Sulila sanoi lehdelle.

Jumalan terveellä tervehtiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö luetaan osalliseksi pelastuksesta.

Perheenisä on Erkki Hurtig, johon liittyvää keskustelua Kotimaa24:kin on seurannut. Näkemyksellisiä eroja on puitu pitkään, tuomiokapitulia myöten.

Pohjolan Sanomien mukaan rauhanyhdistyksen helmikuun kokouksessa kohteeksi otettiin Sulila ja Hurtig. Sulilan mielestä hoitokokoukset ovat kokeneet vanhoillislestadiolaisuudessa renessanssin.

Pohjolan Sanomien mukaan myös Tornion kirkkoherra Martti Puontila on huolissaan rauhanyhdistyksen tilanteesta. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen puheenjohtaja Viljo Juntunen puolestaan sanoo lehdelle, että hänen käsityksensä mukaan rauhanyhdistyksessä ei ole pidetty hoitokokouksia, mutta keskustelua on käyty.

– En ole itse ollut mukana prosessissa ja siinä suhteessa paikallinen yhdistys on tiedotusvastuussa. Voimme keskusyhdistyksen toimesta tarvittaessa järjestää keskusteluapua, jos sitä pyydetään, hän kommentoi.

Juntusen mukaan keskusyhdistys on lausunut julkilausumassaan, että henkinen ja hengellinen väkivalta ei ole hyväksyttävää.

Sulila haluaa SRK:n puuttuvan asiaan

Kimmo Sulila kertoo Kotimaa24:lle sanoneensa seurakuntapäivillä käyttämässään puheenvuorossa, että rauhanyhdistyksessä ilmenee syrjintää ja hengellistä väkivaltaa.

– Painopiste puheenvuoron alussa oli siinä, että ymmärrämme, että työpaikalla ja koulussa ja kaikkialla emme hyväksy syrjintää, mutta täällä nyt on tapahtumassa sellaista. Halusin, että päätöksiä tehneet ottaisivat vastuuta. Olisin toivonut, että he olisivat korjanneet sen, mitä on tapahtunut. Nythän tilanne vain paheni ja kärjistyi myös minua eikä vain Hurtigia kohtaan.

Sulilan mukaan kokous kesti kuusi tuntia, kun se normaalisti vie kolme, ja suuri osa kokouksesta meni Erkki Hurtigin ja hänen asioidensa käsittelyyn.

– Rikosilmoitus henkisestä väkivallasta on harkinnassa. Täytyy katsoa, miten tämä kehittyy. Huoleni on, että Tornion rauhanyhdistys on muuttumassa lahkoksi. Vastuuhan tässä on kirkolla. Tämä on luterilaisen kirkon sisällä oleva herätysliike.

– Haluaisin, myös että SRK:n johto ottaa vastuuta. Torniohan on heidän oma yhdistyksensä. Voisiko SRK tehdä oman sisäisen tutkimuksen, onko täällä vakavaa henkistä väkivaltaa?

Erkki Hurtig sanoo Kotimaa24:lle toivovansa, että vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä käytäisiin avointa ja perinpohjaista keskustelua hengellisestä väkivallasta ja että hoitokokousaikojen asiat otettaisiin käsittelyyn.

– Jos hengellistä väkivaltaa ei pureta sanoiksi ja käsitteiksi, ei siihen voi myöskään puuttua. Näissä tapauksessa käytetään kaunista sanaa, että se on sielunhoitoa. Kyllä minä toivon, että kirkko tarttuisi näihin asioihin ja tulisi liikkeen avuksi.

Lue myös:

Erkki Hurtigin usko kyseenalaistettiin rauhanyhdistyksellä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakunnan työntekijöille sakkoja työsyrjinnästä
Seuraava artikkeliRauhanyhdistyksen puheenjohtaja: Emme hyväksy henkistä väkivaltaa

Ei näytettäviä viestejä