Turun yliopiston työelämäprofessori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Hannu Lauerma kirjoittaa tuoreimmassa Duodecim-aikakauskirjassa 24/2022 (14.12.2022) aggressiosta artikkelissaan ”Perisynti ja biologia”.
Lauerman artikkeli on lääketieteellinen, mutta hänen tekstissään on ihmisen aggressiivisuuden pohdinnan ohessa viittauksia myös siihen, mitä uskonnoissa voidaan ajatella ihmisen taipumuksesta väkivaltaan.
Ihmisen itsekkyyden, rakkaudettomuuden ja taipumuksen tappaa toisia ihmisiä katsotaan Lauerman mukaan kristillisessä perinteessä olevan peräisin syntiinlankeemuksesta, joka eri tulkintojen mukaan juontui joko ihmisestä itsestään tai myyttisestä käärmeestä.
Lauerma kirjoittaa artikkelissaan monipuolisesti biologian ja aggressiivisuuden suhteesta niin eläinten kuin ihmistenkin maailmassa.
Lauerma koskettaa tekstissään myös Ukrainan sotaa. Kysymykseen ihmisen pohjimmaisesta hyvyydestä vai pahuudesta ei hänen mukaansa ole perusteltua vastausta. Ihminen on hänen mukaansa sekä hyvä että paha, ja esimerkiksi sodassa yhden hyvä on toisen paha.
Vain ihmisellä näyttää Lauerman mukaan esiintyvän todella keskinäistä joukkotuhontaa. ”Siihen tarvitsemme sivistyksen ja teknologian lisäksi joko uskontoja, aatteita tai ideologioita, ja mielellään näiden yhdistelmiä. Tavalla tai toisella ihaillut ja kunnioitetut johtohahmot ovat myös hyödyksi.”
Perisynti onkin Lauerman mukaan ilmeisen syvällä kilpailullisen, saalistavan ja karismaattisia johtajiaan seuraavan petolajimme biologiassa. Lisäksi se on ”perin monimuotoista, jos ymmärrämme myös passiivisen ja siten epäsuorasti sallivan suhtautumisen väkivaltaan kuuluvan sen piiriin”, Lauerma kirjoittaa Duodecimissä.
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä