Pukkilan kunta pistää kaikki kuntalaiset lottoamaan. Kunta on varannut ensi vuodeksi vajaat 2000 euroa tarkoitusta varten. Kunnanhallitus valitsee numerot ja kuntalaiset pääsevät jännittämään. Reiluun 30 vuoteen Pukkilan kuntaan ei ole tullut pääpottia, osoittavat Iltalehdessä taannoin julkaistut tilastot.
Pukkilan seurakunnan kirkkoherra Hannu Tiainen toteaa, että pienen kunnan etuisuuksiin kuuluu, että kunnanhallituksessa voidaan päättää lottoamisesta. Tiainen ei ole mukana kunnallispolitiikassa, mutta seurakunnassa kunnanvaltuuston päätöstä ymmärretään.
– Kyllä me ymmärrämme täällä hyvin, pystymme jopa naureskelemaan. Jotkut tietysti pahoittavat mielensä, että tällaiseen pannaan rahaa. Miksei voi olla välillä tällaista rentoa ja hauskaakin, hän toteaa.
Tiainen arvelee, että kunnanhallitus puheenjohtaja Jukka Lehtimäki (kesk.) olisi voinut saada lottoidean vieraillessaan kesällä seurakunnan rippileirillä.
– Joku heitti hänelle rippikoulussa, että kunta lottoamaan vaan, Tiainen muistelee.
Lehtimäki kertoo Kotimaa24:lle, että saattoi asia olla rippileirilläkin puheissa, mutta idean hän sai jo useita vuosia sitten. Mistä sirkushuvista kuntalaisille ei Lehtimäen mukaan ole kyse.
– Kyllä tässä on vakavakin puoli. Päätös herättää keskustelua kuntataloudesta ja sen tilasta. Kyllä tämän päätöksemme jälkeen on paljon keskusteltu ihan kuntataloudesta. Tämä on laajempi juttu. Lisäksi on niin, että pilkettäkin voi olla silmäkulmassa.
Lehtimäen saama palaute on ollut melkein kokonaan positiivista.
– On vetänyt useimmin ihmisen suut ylöspäin niin Pukkilassa kuin koko maassa.
Jotkut juristit ovat jo ehtineet pohtia, ettei kunnan lottoamispäätös ole välttämättä lain mukainen. Kotimaa24:n haastattelema Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun kunnallistalouden professori Jarmo Vakkuri ei ota asiaan juridista kantaa, koska ei ole juristi.
– Jos sisällöllisesti ja yleisellä tasolla miettii, onhan eri tyyppiset sijoituskohteetkin vähän arpapeliä ja myös veronmaksajien rahojen käyttöä, mutta ne eivät ole tällainen standardoitu lottoamisen muoto, hän kuitenkin pohtii.
Jukka Lehtimäki, mitä jos kunnan lottoaminen osoittautuu lopulta lainvastaiseksi?
– Pitäisin aika hölmönä sitäkin, jos näin ei voi tehdä. Pitää tässä tietysti kuunnella, että jos laki on tätä vastaan, pitää keksiä joku muu keino toteuttaa asia. Toivottavasti saadaan järjestää, tämä on niin sanotusti meidän juttu, Lehtimäki toteaa.
Tavallansa Pukkilan kunta laittaa nyt kaikki kuntalaiset lottoamaan, nekin jotka sitä eivät välttämättä haluaisi. Voiko lottoamisesta olla peliriippuvaisille vaaraa, joku entinen peluri esimerkiksi retkahtaisi? Peliklinikan kehittämiskoordinaattorin Tapio Jaakkolan mielestä ei.
– Kaikista mahdollisista peleistä lotto ei aiheuta ongelmia. Ongelmapelaajat pelaavat lottoa siinä missä kaikki muut, mutta se ei korreloi peliongelman kanssa. Kyllähän toki siihenkin rahaa saa kulutettua, mutta siihen että addiktoituisi ja tulisi riippuvaiseksi, lotto on aivan liian hidas peli verrattuna vaikka raha-automaatteihin tai vedonlyöntiin, Jaakkola toteaa.
Muutoin hän ei ymmärrä pöhköksi kuvaamaansa lottopäätöstä ja hän kertookin luulleensa, että tänään on aprillipäivä.
– Kyllähän nuo rahat huonokorkoisella pankkitililläkin tuottaisivat paremmin. Yleensähän julkisyhteisöltä vaaditaan, että rahat sijoitetaan tuottavalla ja turvaavalla tavalla, hän toteaa ja muistuttaa, että lotossa voittaa yksi suhteessa 15,4 miljoonaan.
Ilmoita asiavirheestä