Puolitaival: Vanhoillislestadiolaiset eivät vaienna

Puolitaival_Kimmo205Kimmo Puolitaival katsoo, ettei vanhoillislestadiolainen liike vaienna ihmisiä. Arkkipiispa Kari Mäkinen esitti asiasta huolensa Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina. Mäkisen kannanoton taustalla ovat Turun rauhanyhdistyksen toimet.

– Kirkon kannalta on minusta vakavaa, että kirkon päätöksiin, järjestykseen ja niiden mukaiseen työhön sitoutuminen johtaa liikkeessä vaientamiseen, marginalisoimiseen tai ulkopuolelle sulkemiseen, arkkipiispa lausui Helsingin Sanomille.

Turun rauhanyhdistyksessä erotettiin tällä viikolla puhujan tehtävästä Risto Leppänen. Leppänen on arkkipiispan teologinen sihteeri. Hänen vaimonsa Mari Leppänen, josta tuli maaliskuun alussa ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi, menetti myös jo aiemmin luottamustehtävänsä liikkeessä. Risto Leppänen hyväksyy naispappeuden, mikä vaikutti hänen erottamiseensa puhujan tehtävästä. Hänet erottivat yhdistyksen johtokunta ja puhujat, minkä rauhanyhdistys myöhemmin seuroissa hyväksyi. Kimmo Puolitaival arvelee, että 90 prosenttia rauhanyhdistyksestä oli toiminnan hyväksymisen takana.

Kimmo Puolitaipaleen mukaan liike ei vaienna ihmisiä, vaan elää periaatteittensa mukaan.

– Liikkeessä täytyy olla mahdollisuus ja valmius vastata siitä, minkä koemme raamatullisesti oikeaksi. Jos joku asia on sellainen, että koemme sen oikeaksi ja haluamme pitää siitä kiinni, toiminta voi liikkeen ulkopuolelta katsottuna vaikuttaa tinkimättömältä, Puolitaival sanoo.

Vanhoillislestadiolainen naispappi on ulkona Jumalan valtakunnasta

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunta, jonka jäsen Puolitaival on, on hänen mukaansa yksimielisesti naispappeutta vastaan. Turun yhdistyksen johtokunnassa ja puhujien keskuudessa asiassa on jonkin verran eriävää mielipidettä.

– Eriävän mielipiteen esittäneetkin haluavat kuitenkin tyytyä enemmistön tekemään päätökseen.

Puolitaival kertoo keskustelleensa Mäkisen kanssa 19.12., arkkipiispan kutsusta piispantalossa. Tuolloin Mäkinen oli sanonut paikalla olleille saman asian kuin Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina.

Vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvan naisen pappisvihkimys tarkoittaa sitä, että hän Puolitaipaleen mukaan valitsee toisen tien eli hän omalla valinnallaan astuu pois Jumalan valtakunnasta. Tämä siis koskee Mari Leppästä. Risto Leppäsen ei kuitenkaan katsota olevan valtakunnan ulkopuolella, mutta häneltäkin odotetaan parannusta.

– Riston naispappeuskannan on muututtava. Hän osoittaisi sillä kuuliaisuutta tämän seurakunnan (rauhanyhdistyksen) neuvoille. Varsinainen synti on tottelemattomuus seurakunnan neuvoja kohtaan, Puolitaival sanoo.

Puolitaival myöntää myös, että Risto Leppäsellä on kannatusta Turun rauhanyhdistyksen jäsenistön keskuudessa.

Miltä tuntuu johtokunnan puheenjohtajana panna ihmiset niin kovalle paikalle kuin Leppäset?

– Meidän tulee kuunnella enemmän Jumalaa kuin ihmistä. Jeesus opettaa Matteuksen evankeliumissa, että mitä se hyödyttäisi ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, jos hän menettäisi sielunsa autuuden.

– Risto Leppäsen saarnavirasta erottaminen on liikkeen sisäinen asia, se ei vaikuta kirkkoon tai hänen toimintaansa kirkossa. Turun rauhanyhdistyksen jäsenet voivat edelleenkin käyttää Ristoa esimerkiksi kastepappina.

(Kuvassa Kimmo Puolitaival puhuu rauhanyhdistyksen seuroissa, jossa hän Turun yhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana kertoi Risto Leppäsen erottamisesta puhujan paikalta. Kuva: Jussi Rytkönen)

Lue myös: Erotettu Leppänen käytti viimeisen puheenvuoronsa rauhanyhdistyksessä

HS: Mäkinen huolestui kirkkoon sitoutuvien vaientamisesta

Arkkipiispan sihteeri erotettiin vanhoillislestadiolaisten puhujan tehtävistä

Rauhanyhdistys ei erottanut Leppästä yksimielisesti

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKoptien paavi on kuollut
Seuraava artikkeliSaksassa teemavuoden aiheena reformaatio ja musiikki

Ei näytettäviä viestejä