Turussa perjantaina alkuillasta tapahtuneet puukotukset muuttivat myös monen seurakunnan työntekijän iltasuunnitelmat. Yksi heistä oli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö Paula Heino.
Heino oli jäänyt vielä hetkeksi töihin, kun muu tiedotuksen väki oli jo lähtenyt viikonlopun viettoon. Pian hän kuitenkin sai tiedottaja Minna Vesannolta puhelun Turun kauppatorilta.
– Hän kertoi, että nyt on sattunut jotakin vakavaa. Maassa makasi puukotuksen uhri, ja paikalla oli paljon ambulansseja ja poliiseja. Ryhdyin heti etsimään tietoa netistä ja löysinkin sitä nopeasti. Tämän jälkeen soittelin valmiuspäällikkömme diakoniajohtaja Teemu Hällin kanssa useita kertoja, Heino kertaa illan tapahtumia.
Tilanne oli pitkään epäselvä. Paula Heino istui toimistossa, koska poliisi oli kieltänyt keskustassa liikkumisen.
– Sain nopeasti kiinni myös hallintojohtajan ja ryhdyin yhteistyöhön Turun piispan erityisavustajan Mari Leppäsen kanssa. Turun tuomiokirkossa piti olla urkukonsertti, mutta se peruttiin ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Ryhdyimme pohtimaan rukoushetken järjestelyjä.
Kello 19.30 selvisi, että poliisin puolesta on mahdollista järjestää rukoushetki Turun tuomiokirkossa kello 21. Kirkon tiedotuskeskuksen Eeva-Kaisa Heikura laati tiedotteen ja sitä ryhdyttiin jakamaan lehdistölle, jotta tieto saavuttaisi lyhyessä ajassa mahdollisimman monet. Tietoa rukoushetkestä jaettiin myös sosiaalisessa mediassa.
Paikalle kirkkoon monien uskontojen yhteiseen rauhanrukoukseen saapui noin 200 henkeä. Mukana oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ministereitä.
– Saimme lyhyellä varoitusajalla paikalle myös yli puoli tusinaa pappia ja diakoniatyöntekijää, jotka keskustelivat rukoushetken jälkeen ihmisten kanssa. Mukana olivat muun muassa johtava sairaalapastori ja retriittipappimme.
Koko yhtymän kriisiviestinnän koulutus kaipaa päivitystä
Paula Heino painottaa, että kriisitilanteessa seurakunnan tehtävä ei ole antaa medialle lausuntoja itse kriisitapahtumasta. Seurakunnan viestinnässä keskitytään yksinomaan tiedottamaan kansalaisille siitä, minne voi tulla tai mihin voi soittaa, jos tarvitsee henkistä ja hengellistä tukea.
Lauantaina seurakunta järjesti turkulaisille keskustelumahdollisuuden myös Mikaelin kirkossa ja Martin kirkossa. Kampuskappelissa päivysti oppilaitospappi Mia Pusa.
Heinon kokemuksen mukaan prosessit sujuivat, vaikka tilanne oli ajoittain kaoottinen. Kaikki tärkeät ihmiset saivat toisensa kiinni nopeasti, ja asioita edistettiin niin nopeasti kuin se oli mahdollista.
Prosessissa mukana olleet seurakunnan ja yhtymän työntekijät aikovat kuitenkin vielä kokoontua lähiaikoina yhteen ja käydä kaiken huolella läpi. Samalla he pohtisivat myös sitä, voisiko jossakin asiassa toimia vielä jotenkin tehokkaammin tai toisin.
– Meillä on ollut muutamia vuosia sitten kriisiviestinnän koulutus yhtymän koko henkilökunnalle. Arvelen, että nyt olisi hyvä aika järjestää sellainen jälleen, Heino sanoo.
”Elämä saa jatkua, ja sen pitää jatkua”
Diakoniajohtaja Teemu Hällin mukaan yhtymässä ja seurakunnissa tarkkaillaan nyt tilannetta ja varaudutaan siihen, että ihmiset ovat yhteydessä ja kaipaavat kuuntelijaa ja tukea. Kriisityötä tehdään aktiivisesti yhdessä kaupungin ja Suomen Punaisen Ristin kanssa.
– Mietimme myös, tarvitaanko maahanmuuttajatyössä jatkossa jotakin ylimääräisiä turvajärjestelyjä.
Hällin mukaan on tärkeää ymmärtää, että monet ihmiset ovat peloissaan. Samalla on muistutettava ihmisiä siitä, että Turussakin on tehty vuosia uskontojen välistä yhteistyötä ja viesti perjantaina rauhanrukouksesta oli selkeä: Turku on meidän kaikkien kotikaupunki, pidetään yhtä.
– On tapahtunut karmea asia, ja se vaatii tietynlaista käsittelyä ja työskentelyä. Mutta elämässä kuuluu aina liikkua eteenpäin.
– On tärkeää, että teemme samoja asioita kuin aina ennenkin. Se luo turvallisuudentunnetta. Tuomiokirkossa järjestettiin myös tänä viikonloppuna häitä, hautajaisia ja kasteita. Turun tuomiokirkon kello lyö aikaa kuten aina ennenkin. Elämä saa jatkua, ja sen pitää jatkua, Hälli sanoo.
Hällin mukaan yhtymä haluaa tarjota tukea myös työntekijöilleen. Jotkut ovat saattaneet olla tapahtumapaikalla tai vähintäänkin lähistöllä on ollut heidän läheisiään.
Vanhukset eivät uskalla ulos Kaarinassa – kaupunki ja seurakunta apuun
Turun kupeessa sijaitsevassa Kaarinassa on kiirinyt seurakunnan tietoon, että alueella on vanhuksia, jotka eivät uskalla nyt lainkaan ulos kodeistaan. Jos vanhukset käyvät bussilla Turussa, he liikkuvat aina Kauppatorilla. Pelko on otettu heti vakavasti.
Kaarinan seurakunnan kappalainen Tatu Kuoppala kertoo, että seurakunta on sopinut kaupunginjohtajan ja kaupungin kotipalvelun kanssa, että kotipalvelun työntekijät tarjoavat nyt aktiivisesti pelokkaille asiakkaille mahdollisuutta tavata seurakunnan työntekijä ja jutella.
Huomenna ja keskiviikkona kirkolla on avoimet ovet kello 11–14.
– Kirkko on keskellä Hovirinnan lähiötä. Sinne on monilla lyhyt matka. Toivottavasti ikäihmisetkin uskaltavat lähteä liikkeelle. On hyvin hankalaa, jos asuu yksin eikä saa jaettuja tunteitaan ja pelkojaan muiden kanssa, Kuoppala sanoo.
Hänen mukaansa parasta ensiapua pelkoihin on käydä rehellisesti läpi tunteitaan muiden ihmisten tai ammattiauttajien kanssa.
– Pääasia, että suu käy ja leuat louskuu. Kehotan myös ihmisiä nyt vierailemaan niiden tuttaviensa luona, joilla on vaikkapa vaikea liikkua kotoaan, ja kysymään, mitä oikeasti kuuluu.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva. Turun piispa Kaarlo Kalliala, Turun islamilaisten yhdyskuntien imaami Zaid Esmail ja arkkipiispa Kari Mäkinen kunnioittivat uhrien muistoa Turun kauppatorilla.
Lue myös:
Kirkko twiittasi: Armahda – Turun tuomiokirkossa rukoushetki kello 21 Turun puukotuksien johdosta
Radion aamuhartaus lähetettiin suorana Turusta – puhujana arkkipiispa Kari Mäkinen
Muslimijärjestöt tuomitsevat Turun puukkoiskun – ”Olemme kaikki sillä puolella, joka toivoo rauhaa”
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.