Rääkkylä vaihtoi hiippakuntaa – Liitos on uuden alku

Rääkkylän seurakunnan 160 vuotta kestänyt itsenäinen taival päättyi vuodenvaihteessa. Loppiaisena juhlittiin Rääkkylän ja Kiteen seurakunnan liittoa ja hiippakunnan vaihtumista.

Rääkkylästä tuli Kiteen seurakunnan kappeliseurakunta. Samalla seurakunta vaihtoi hiippakuntaa Kuopiosta Mikkeliin. Vaihdon suorittivat symbolisesti käsin taotulla rauta-avaimella Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

– Tänään me vietämme hääjuhlaa, emme hautajaisia. Kukaan ei kuole, vaan kaksi saa toisensa. Minulla on morsiamen isän, siis luovuttajan osa. Teen sen luottavaisin mielin: Rääkkylän seurakunta saa hyvän kodin Kiteen seurakunnasta ja Mikkelin hiippakunnasta, piispa Jolkkonen sanoi.

Paikallisuutta vaalitaan, piispa Häkkinen lupasi

Piispa Häkkinen puolestaan korosti, että seurakuntaelämä Rääkkylässä jatkuu edelleen.

– Vaikka seurakuntarajat muuttuvat, Jumalan sana pysyy. Jumalan sanan julistamista varten rakennettiin Rääkkylään nykyinen kirkko vuonna 1851. Sitä ei täältä viedä minnekään.

Häkkinen korosti myös paikallisen yhteisön merkitystä. Hänen mukaansa Rääkkylän kaltaisessa yhteisössä kotipaikkatietoisuus ja paikallisidentiteetti ovat vahvasti sidoksissa omaan kirkkoon ja säännölliseen jumalanpalveluselämään, hautausmaahan, tuttuihin työntekijöihin ja seurakunnan toimintatapaan.

– Paikallisyhteisön tukeminen ja vaaliminen on hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää, Häkkinen tähdensi.

Muutos ja tulevaisuus ovat hänen mukaansa mahdollisuus. Piispa kehotti rakentamaan keskinäistä luottamusta ja vahvistamaan yhteistyötä sekä yhteenkuulumisen henkeä.

Talousahdingosta seurakuntaliitokseen

Rääkkylän seurakunnan jäsenmäärä on tasaisesti vähentynyt jo vuosikymmeniä. Jäsenmäärän pieneneminen on tiennyt verotulojen vähentymistä. Niinpä seurakunnan talous on ollut viimeiset kymmenen vuotta ahtaalla.

Kirkon seurakuntarakenneuudistuksesta odotettiin Rääkkylässä monen pienen maalaisseurakunnan tavoin ratkaisua ongelmiin. Rakenneuudistus kuitenkin kaatui kirkolliskokouksen äänestyksessä keväällä 2015.

Kuopion hiippakunnan suosituksesta Rääkkylän kirkkovaltuusto ryhtyi pohtimaan seurakuntaliitoksen mahdollisuutta. Kitee oli luonteva suunta. Liitosneuvottelut saivat vauhtia, kun valtioneuvosto päätti 25. toukokuuta 2016 Rääkkylän kunnan pakkoliitoksesta Kiteen kaupungin kanssa.

Kiteen ja Rääkkylän seurakunnat päättivät 14. elokuuta liitoksesta. Rääkkylästä tulisi Kiteen kappeliseurakunta. Koska liitos solmittiin hiippakuntarajan yli, Kuopion ja Mikkelin tuomiokapitulit käsittelivät ja hyväksyivät liitoksen. Kirkkohallitus päätti liitoksesta 20. syyskuuta.

Rääkkylän kunta puolestaan valitti valtioneuvoston päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka pani kuntaliitoksen valmistelun toimenpidekieltoon 25. syyskuuta ja kumosi valtioneuvoston pakkoliitospäätöksen 25. marraskuuta. Rääkkylän kunta siis jatkaa itsenäisenä.

Itsenäisten kuntien seurakunnat ovat muuallakin Suomessa tehneet seurakuntaliitoksia, joten Rääkkylä ei siinä mielessä ole harvinaisuus. Sen sijaan seurakuntaliitos hiippakuntarajan yli on jo harvinaisempaa. Piispa Häkkisen mukaan Mikkelin hiippakunnassa on ollut yksi tapaus aikaisemmin ja Jolkkosen mukaan Kuopion hiippakunnassa ei ollut tapahtunut yhtään.

Hiippakunnan muutos ei seurakuntalaisten elämässä vaikuta kovinkaan paljon, mutta seurakunnan työntekijöiden arjessa se tuntuu. Hiippakunta järjestää esimerkiksi koulutuksia, joten kurssipaikka vaihtuu. Myös tuomiokapituli ja samalla ylin esimies, piispa, ovat nyt Mikkelissä.

Hiljainen hyväksyntä seurakuntaliitokselle

Kuntalaiskuulemisen yhteydessä huhtikuussa järjestettiin näyttävä mielenilmaus kunnan itsenäisenä säilyttämisen puolesta. Mitään vastaavaa ei nähty seurakuntien liitoshankkeen aikana.

Loppiasmessun kirkkokahveilla seurakuntalaiset suhtautuivat toiveikkaan luottavaisesti kappeliseurakunnan tulevaisuuteen.

– Asiat hoituvat varmasti samalla tavalla kuin ennenkin, Reijo Makkonen arveli.

Hänen puolisonsa Jutta Anttonen kertoi entisenä simpeleläisenä Mikkelin hiippakuntaan siirtymisen olevan paluu kotiin. Uuden seurakunnan hän toivoi rikastavan seurakuntaelämää Rääkkylässä.

– Työikäisille voisi olla jotain matalan kynnyksen toimintaa, ja joulupäivän jumalanpalvelus pitäisi pitää kirkossa eikä seurakuntatalolla, kuten viime jouluna, Anttonen toivoi.

Rääkkylän kirkkovaltuuston puheenjohtajalle Tellervo Hurskaiselle ei ole tullut yhtään liitosta harmittelevaa puhelinsoittoa tai kommenttia. Kiteen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Merja Kostamo puolestaan oli saanut yhden ihmettelevän kommentin seurakuntaliitoksesta kuntaliitoksen kariuduttua.

– Joillakin on sellainen mielikuva, että seurakunta seuraa automaattisesti kunnan ratkaisuja, Kostamo kertoi.

Piispa Häkkisen mukaan pakkoliitostilanteessa näin onkin, mutta Rääkkylän ja Kiteen seurakuntaliitosta lähdettiin rakentamaan vapaaehtoiselta pohjalta, ja toisaalta pakkoliitosta ei tullutkaan.

Kaikki saivat pitää työnsä

Kappeliseurakunnassa Rääkkylän seurakunnan vakituiset työntekijät saivat pitää työnsä.

– Tämä on ilon päivä rääkkyläläisille. Yhtään työntekijää ei joudu työttömäksi. Seurakuntamestarin työaikaa jopa lisättiin, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kari Kulmala korosti liitoksen tuomia etuja.

Suuremmassa seurakunnassa toimiminen antaa myös erilaista tukea työntekijöille.

– Työntekijät saavat enemmän työkavereita ja kollegoja, joiden kanssa tehdä yhteistyötä ja pohtia mahdollisia eteen tulevia ongelmia, piispa Häkkinen korosti.

Rääkkylän kappeliseurakunta sai kappalaisekseen Ville Hiltusen, joka tosin on valittu Iitin seurakunnan kappalaiseksi ja siirtyy tehtäväänsä helmikuun alussa. Niinpä edessä on uuden kappalaisen valinta, jonka kirkkoherra Ilmo Kurkola arvioi vievän loppukesään, mahdollisesti syksyyn saakka. Viransijaisena toimii siihen saakka Matti Perälä, joka on rääkkyläläisille tuttu jo entuudestaan.

Rääkkylän kirkkoherran viransijaisena toiminut Heikki Holkeri siirtyy viettämään eläkepäiviä. Hän sai monelta taholta tunnustusta asiantuntevasta seurakuntaliitoksen hoitamisessa.

Kuvat: Milja Makkonen. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

1. Kuopion piispa Jari Jolkkonen luovutti Rääkkylän seurakunnan Mikkelin piispan Seppo Häkkisen kaitsentaan.

2. Reijo Makkonen ja Jutta Anttonen suhtautuvat toiveikkaan luottavaisesti uuden seurakunnan tulevaisuuteen.

Lue myös:

Kiteen ja Rääkkylän seurakuntaliitos: Pakkoraosta kajastaa valoa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVarrella virren -lauluillat Oulussa: Mukana myös viittomakielinen kuoro
Seuraava artikkeliMarjo Mäenpää korjaa tuhottuja kouluja Keski-Afrikan tasavallassa

Ei näytettäviä viestejä