Suomen Raamattuopisto (SRO) ja Itä-Suomen yliopisto järjestävät yhteistyössä teologian opintolinjan avoimen yliopiston opintoina. SRO:n toiminnanjohtaja Timo Junkkaala katsoo, etteivät naispapit voi opettaa linjalla. SRO:n linjausta ei hetimmiten osattu kommentoida yliopistolta.
Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala kertoo syksyllä opistolla alkavien avoimen teologian kurssien olevan sekä Itä-Suomen yliopiston että opiston yhteinen toive. Junkkaalan mukaan kyseessä on opiston pitkään suunnittelema hanke.
– Raamattuopistolla on ollut pitkään halua lisätä teologista koulutustaan. Käytössämme on uusia tiloja, jotka mahdollistavat uusien opiskelulinjojen perustamisen. Taustalla on myös ajatus opiston oman identiteetin vahvistamisesta, mikäli Diakonia-ammattikorkeakoulu vastoin toiveitamme jollakin aikataululla vetäytyy pois Kauniaisista, Junkkaala kertoo.
Syksyllä alkava teologian opintokokonaisuus koostuu kahdesta rinnakkaisesta linjasta. Toinen on tarkoitettu opiston päätoimisille opiskelijoille, toinen toteutetaan kurssi- ja monimuoto-opiskeluna, joka mahdollistaa avoimen teologian opinnot esimerkiksi työssäkäyville.
Opetushenkilökunnan Timo Junkkaala kertoo löytyvän osin omasta talosta, mutta hankkeeseen palkataan myös sekä kokopäiväisiä uusia työntekijöitä että tuntiopettajia. Itä-Suomen yliopisto ei ole asettanut Raamattuopistolle Junkkaalan mukaan ehtoja sen enempää rekrytointiin kuin opintokokonaisuuksien suunnitteluunkaan. Naisteologit ovat Junkkaalan mukaan tervetulleita opettajiksi, mutta pappisvihkimyksen vastaanottaneet naiset eivät opiston palvelukseen kelpaa.
”Toiveissa pappisseminaarinomainen opiskelu”
Junkkaala ei myönnä haaveilevansa tulevaisuudessa papiksi pätevöittävästä teologisesta opiskelusta, mutta visioi opiskelupaikasta, jossa tiede ja usko kohtaavat.
– Toiveissa on pappisseminaarinomainen opiskelu, jossa spiritualiteetti ja tieteellinen yliopisto-opetus kohtaavat.
Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston varajohtaja Hannu Mustakallio kertoo teologian opetuksen olevan osa avoimen yliopiston järjestelmää. Opiskelu on maksullista ja näin ollen se tuo yliopistolle tuloja. Mustakallion mukaan yliopistolla on paljon vastaavaa yhteistyötä kansanopistojen kanssa. Opiskelijalle avoimen yliopiston opinnot eivät muodosta kuitenkaan takaporttia päätoimiseksi opiskelijaksi.
– Mitään avointa väylää avoimesta yliopistosta ei tiedekuntaan ole. Kaikki teologian osaston opiskelijat otetaan sisään pääsykokeen kautta, Mustakallio sanoo.
Mustakallio ei suoralta kädeltä osannut kommentoida Suomen Raamattuopiston linjapäätöstä olla palkkaamatta pappisvihkimyksen saaneita naisia opettajiksi opiston ja yliopiston yhteistyöhankkeeseen.
Suomen Raamattuopisto lukeutuu kirkollisista herätysliikevirtauksista uuspietistisyyteen eli viidesläisyyteen.
Ilmoita asiavirheestä