Miltä näyttää kristillinen todellisuus Suomessa, kysytään viikonvaihteessa Helsingissä järjestettävillä Suomen Raamattuopiston Hengellisillä syventymispäivillä.
Asiaa käsitellään Kirkko näinä päivinä -nimisessä paneelissa. Siinä keskustelevat Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen, Kansanlähetyksen Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela, vainottujen kristittyjen puolesta toimivan Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen ja Suomen Raamattuopiston vararehtori, opiston maahanmuuttajakoulutuksesta vastaava Marja-Kaarina Marttila.
Kirkon nykytilaa pohtivasta paneelista on tullut syventymispäivillä jo pieni perinne. Nyt se järjestetään kolmannen kerran.
Toiminnanjohtaja Lauri Vartiaisen arvion mukaan evankelis-luterilainen kirkko ja kristillisyys laajemmin näyttävät tällä hetkellä sirpaloituneelta.
– Laidat ovat kaukana toisistaan. On hämmennystä perusasioista, toiminnallisista asioista ja siitä, mihin pitää pyrkiä ja millä keinoin. Yhteinen ääni alkaa olla aika heikko, Vartiainen sanoo.
Toimintatila koetaan ahtaammaksi
Monen muun hengellisen liikkeen tavoin Raamattuopisto viettää vuotuista kesätapahtumaansa tällä kertaa reformaation merkkivuoden hengessä. Hengellisten syventymispäivien aiheena on ”uskonpuhdistuksen tuoma hengellinen vapaus”. Viikonlopun puhujiin kuuluu muun muassa Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi.
Syventymispäivät on ainoa herätysliikkeen kesätapahtuma, joka järjestetään säännöllisesti Helsingissä. Kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevan Johanneksenkirkon kulmille Raamattuopiston väki on kokoontunut 1970-luvulta lähtien.
Vartiaisen mukaan ensi vuoden kokoontumispaikasta ei ole vielä varmuutta.
– Alueen ruotsinkielinen seurakunta luopuu taloudellisista ja toiminnallisista syistä suuresta osasta tiloja, joita olemme saaneet käyttää.
Viime aikoina Raamattuopiston väki on kokenut pääkaupunkiseudulla, että sen tila on käynyt ahtaammaksi muistakin syistä. Näkyvin esimerkki oli kirkon konservatiivisten järjestöjen tapahtuma Kirkkokansan Raamattupäivä, joka siirrettiin kevättalvella Kallion kirkosta Finlandia-taloon. Syynä olivat näkemyserot avioliittokäsityksestä.
– Seurakuntien väliset erot tässä asiassa ovat suuria, Vartiainen sanoo.
”Riittävän samankaltaiset järjestäytyvät yhteen”
Lauri Vartiaisen mukaan kirkon kentän sirpaloituminen on näkynyt järjestöjen välisen yhteistyön vahvistumisena. Kirkon konservatiivisten järjestöjen edustajat ovat muun muassa kokoontuneet keskustelemaan uuden avioliittolain seurauksista.
– Kahden ja puolen vuoden aikana, jotka olen ollut Raamattuopiston toiminnanjohtaja, yhteydenpito järjestöjen välillä on tiivistynyt selvästi. Riittävän samankaltaiset järjestäytyvät yhteen.
Vartiaisen mukaan Raamattuopisto haluaa kuitenkin edelleen toimia kirkon sisällä.
– Äkillisiä muutoksia ei ole odotettavissa. Olennaisinta on kuitenkin, että toimintamme jatkuu ja meidän pitää löytää sille tilat.
Kuva: Antti Berg. Näkymä Johanneksenkirkolle Hengellisten syventymispäivien aikaan elokuussa 2016.
Lue myös:
Järjestöt neuvottelivat avioliitosta – ”Tämä tuo konservatiiveja entistä lähemmäs toisiaan”
Teesejä Kirkkokansan Raamattupäivässä: ”Meitä ei lähetetä sisäpiirien keskelle”
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.