Joensuun Pielisensuun seurakunnan nuorin luottamushenkilö 23-vuotias Anton Sutinen oli alkuvuodesta Aikuistyön seminaarissa. Siellä esitettiin kysymys: Miten aikuistyö voisi uudistua?
Sutiselle pälkähti tuolloin mieleen ajatus siitä, että Raamatun sanaa olisi hyvä saada tiiviiseen ja helposti lähestyttävään muotoon Twitteriin. Monelle nykyihmisille Twitter-mikroblogin 140 merkin pituiset kommentit, twiitit, ovat luonteva tapa keskustella mistä tahansa elämän ilmiöstä. Miksei myös Raamatusta.
– Pielisensuun seurakunnan 100-vuotisjuhlilla juttelin sitten asiasta muidenkin kanssa ja sain kannustusta hankkeeseen.
Hankkeeseen lähti mukaan joukko vapaaehtoistyöntekijöitä, luottamushenkilöitä ja muutama seurakunnan työntekijä. Sutisesta oli tärkeää saada myös pappeja mukaan. Heidän kauttaan keskusteluun saatiin tarvittavaa teologista asiantuntemusta.
– Mielestäni papit ovat tärkeässä roolissa erityisesti silloin, jos liikutaan teologisesti vaikeammissa kysymyksissä.
Tiivistäminen selkiyttää ajatuksen
Marraskuun toisella viikolla haaveesta tuli vihdoin totta: 47 twittaajaa kokoontui keskustelemaan noin tunniksi Vuorisaarnan autuaaksi julistamista käsittelevästä kohdasta.
Twitter-palvelussa lasketaan paitsi keskustelun osallistujien kommentteja, myös heitä seuraavia henkilöitä. Tällä kertaa joukossa oli sekä joensuulaisia että muualta tulevia henkilöitä. Twitter-piirin vahvuus onkin muun muassa se, ettei siihen osallistuakseen tarvitse olla tietyn seurakunnan tai edes tietyn alueen aktiivi. Keskustelu on kaikille avointa, eikä sitä seuratakseen tarvitse tunnuksia.
Miten yli tuhatsivuinen kirja on sitten käsiteltävissä 140 merkin twiitissä?
– Yllättävän hyvin, väittää Sutinen. Twitterin nopea ja tehokas tapa kommunikoida sopi Sutisen mielestä loistavasti myös syvällisempään keskusteluun.
– Huomasin, että kun ihmiset joutuivat todella miettimään, miten sanomisensa tiivistävät, tuli ajatuksista myös selkeämmin ja kiinnostavammin muotoiltuja, hän tuumii.
Tietotekniikka mahdollistaa matalan kynnyksen seurakunta-aktiivisuuden
Twitter-raamattupiirin konsepti hiotaan ja jalostetaan kommenttien ja kehitysideoiden pohjalta.
– Muutamat kommentoijat toivoivat lisää kysymyksiä, jotka auttaisivat keskustelua etenemään ja pysymään aiheessa. Otamme esimerkiksi nämä asiat huomioon tulevaisuudessa.
Sutinen uskoo, että tulevaisuudessa Twitter-raamattupiirin kaltaiset sovellukset lisääntyvät, sillä entistä harvemmalla on aikaa ja mahdollisuutta lähteä seurakunnan rientoihin.
Tietotekniikkasovellukset mahdollistavat matalan kynnyksen seurakunta-aktiivisuuden esimerkiksi nuorille aikuisille, jotka elävät kiireistä elämänvaihetta ja käyttävät paljon tietotekniikkaa. Sovelluksesta voisi olla iloa sen lisäksi myös ulkosuomalaisille, joiden yhteys Suomen seurakuntaelämään säilyisi Twitterin avulla.
Sutinen toivoo, että myös ikäihmiset voisivat hyötyä nykyistä enemmän seurakuntaelämän tietoteknisistä sovelluksista.
– Twitter-raamattupiiri ja sen kaltaiset sovellukset voisivat hyvin olla vaihtoehto vanhuksille, jotka eivät pääse enää itsenäisesti liikkumaan ja osallistumaan seurakunnan tilaisuuksiin.
Sovellusten käytön edistäminen teemana kirkolliskokousvaaleissa
Anton Sutinen toimii itse aktiivisesti nuorten aikuisten Navi-ryhmässä Kuopion hiippakunnan alueella. Hän on myös ehdolla kirkolliskokousvaaleissa.
Sutinen tietää, että nuorten joukossa todella kaivataan ja tarvitaan uudenaikaisia ja taidolla tehtyjä sovelluksia. Hän on pyrkinyt edistämään niiden käyttöön ottoa osana vaalikampanjaansa.
– Uskoisin, että Twitter-raamattupiiriä aiotaan hyödyntää tulevaisuudessa myös rippikoulutyössä. Silloin saataisiin myös nuoret uudenlaisella ja elämyksellisellä tavalla pohtimaan Raamattua.
Sutiselle itselleen Twitter-raamattupiiri on tuonut kaivattuja oivalluksia Raamatusta.
– En ehkä ole ollut aiemmin niin aktiivinen Raamatun lukija kuin olisin halunnut olla. Twitter-piirin tyyppinen keskustelu- ja lukutapa sopii minulle kuitenkin paremmin kuin perinteinen. Nyt on tullut perehdyttyä huomattavasti entistä enemmän Raamatun sanaan ja luen sitä myös perinteisesti.
Twitter-raamattupiiri koolla joka toinen tiistai
Tulevaisuudessa Twitter-raamattupiirejä on tarkoitus jatkaa joka toinen tiistai. Seuraava Twitter-piiri järjestetään 8.12. klo 20. Liity mukaan tai seuraa #TWAAMATTU
Ilmoita asiavirheestä