Suurella näytöllä vaihtelivat tutut kuvat. Kaatunut vene merellä, ihmisiä veden varassa, räjähdyksen jälkiä kadulla, lähikuva USA:n presidentin kasvoista. Uutiskuvia, joita ei välttämättä haluaisi aina nähdä. Voiko niiden edessä tuntea muuta kuin raivoa?
Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura kokosivat väkeä tunniksi Raamatun äärelle pohtimaan vaikeita asioita. Lauantaina osana Turun Kirkkopäiviä pidetyn tilaisuuden nimi oli Avuttoman raivo. Sodat, konfliktit, terrorismi, ekokatastrofi huolettavat ihmisiä. Voisiko kirkko tehdä jotain?
Keskustelemassa aiheesta olivat politiikan tutkija, dosentti Sami Borg, TT, rap-artisti Lauri Kemppainen, projektipäällikkö Minna Saarnivaara ja pastori, tutkija Marjaana Toiviainen.
*
Nuoruudessaan gospellaulua harrastanut ja kristillisiä arvoja perheessään esillä pitävä Sami Borg uskoo käskyjen ja lähimmäisenrakkauden ohjenuoraan. Politiikan tutkijana hän tietää, että kristillinen kulttuuri on syvällä suomalaisessa kulttuurissa. Maailmassa on silti ahneutta, itsekkyyttä ja ekokatastrofin ainekset.
– Miten korjaamme asian? hän kysyi.
Suuren näytön uutiskuvien vaihtuessa Borg kertoi faktoja: Välimeri on jo yli 5000 ihmisen joukkohauta. Maailma kuluttaa sotilasmenoihin 1600 miljardia dollaria vuodessa, USA niistä kolmanneksen. Borgin viiden lapsen perheessä vanhemmat miettivät voiko lapsille näyttää terroriteoista ja sodista kertovia uutiskuvia.
Borg viittaasi maaliskuussa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan suomalaiset uskovat kuitenkin Suomessa olevan turvallista elää.
Kainuusta kotoisin oleva Daikini eli teologian tohtori Lauri Kemppainen on tehnyt väitöskirjansa väkivallasta ja rauhasta. Hän esitti Kaunis Jeesus-nimisen räppinsä, jossa hän kysyy moraalin ja rakkauden perään. Miten ihminen jaksaa elää otsikoiden kauhun keskellä. ”Kaunis Jeesus, unelmien horisonttiin piirrät uuden taivaan…”
– Jumala on rauhan ja rakkauden Jumala, Kemppainen sanoi.
Jeesuksen toiminta ja sanat ovat esikuvamme. Rauha, sovinto ja sovitus ovat suuria Raamatun teemoja. Sieltä voimme etsiä omaa ja kirkkomme tehtävää.
Projektipäällikkö Minna Saarnivaara tuntee poliittisen väkivallan kuvioita, muun muassa Syyrian tilanteen. Hän muistutti, että tilanne maailmassa ei ole uutta. Sotia, konflikteja terroria on aina ollut maailmassa. Hän kehotti osallistumaan vapaaehtoistoimintaan ja vaikuttamiseen rauhan hyväksi omien voimavarojen mukaan, edes pieneltä osin.
– Meidän tulee nähdä ihmiset ihmisinä, ei vihollisina.
*
Suorasuisena maailmanparantajanakin tunnettu pappi Marjaana Toiviainen sanoi pohtineensa omistamista. Miksi pitää omistaa ja hankkia siitä koituvia huolia? Parempi olisi elää enemmän ja omistaa vähemmän.
– Kannattaa muistaa, että me kaikki olemme sekä bullshittiä että perhosia, hyviä ja pahoja, rikki ja pyhiä, hän sanoi.
Tilaisuuden juonsi Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki ja Raamattumeditaatioon johdatteli hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen. Hän pyysi pohtimaan Matteuksen evankeliumista löytyvää kohtaa: ”Joka varjelee elämäänsä, kadottaa sen…”.
Porina täytti salin, kun yleisö kertoi toinen toisilleen, mihin he kokevat Jeesuksen kutsuvan itseään näinä aikoina.
Kuvat: Olli Seppälä. Marjaana Toiviainen kuvattu kirkolliskokouksessa.toukokuun alussa.
Ilmoita asiavirheestä