Raamattuvisan perustaja arvostelee kisan uutta luonnetta

Raamattuvisan järjestäjät innostavat parhaillaan viides- ja kuudesluokkalaisten opettajia ilmoittamaan koulujaan valtakunnalliseen raamattutietokilpailuun.

Tänä lukuvuonna kampanjan erityistavoitteina ovat dialogitaitojen oppiminen ja moninaisuuden kunnioittaminen. Teemana on Vieraasta tutuksi.

– Tärkeitä tavoitteita, mutta Raamatun sanoman kannalta kovin kapeita. Tuntuu siltä, että tekijät yrittävät pakottaa Raamatun sanoman sellaiseksi, että se vastaisi tiettyihin ajankohtaisiin teemoihin. Kyllä Raamattu niihinkin vastaa, mutta sillä olisi paljon enemmänkin annettavaa, toteaa kilpailun isä, teologian tohtori Timo Junkkaala.

Visa sai alkunsa Junkkaalan aloitteesta 1990-luvun alussa. Hän toimi tuolloin Opiskelija- ja koululaislähetyksen pääsihteerinä ja lähti järjestönsä kanssa rakentamaan kilpailua, joka tekisi koululaisille tutuksi Raamatun keskeiset kertomukset ja pääsanoman.

Nykyisin kilpailun järjestävät Kirkkopalvelujen ylläpitämä Agricola-opintokeskus, Opetushallitus ja Kirkkohallitus.

Järjestäjät houkuttelevat osallistujia mukaan uusilla työtavoilla, joilla halutaan opettaa vuorovaikutusta, esiintymistä, tiedonhakua ja ajattelua, sekä kehittää ryhmähenkeä.

– Toivon tekijöiden onnistuvan ilman, että arvioinnista tulee mielivaltaista tai että jokin muu kuin Raamatun tunteminen tulee tärkeimmäksi, Junkkaala toteaa.

”Voi sitä intoa ja taitoa!”

Kirkkohallituksen kouluyhteistyön asiantuntija Tuula Vinko on ollut mukana uudistamassa Raamattuvisan ilmettä. Hänen havaintojensa mukaan osallistujat oppivat edelleen paljon myös kilpailun pääasiaa, Raamattua.

– Voi sitä intoa ja taitoa, millä finalistit perehtyvät Raamatun teksteihin! Vinko iloitsee.

Hänen mielestään visa on jännittävä prosessi, joka luo joukkuehenkeä sekä tavoitteita uskonnon ja äidinkielen oppimiseen. Myös dialogitaidot vahvistuvat.

Alakoulujen ja seurakuntien yhteistyö on yksi visan tavoitteista.

Kolme kertaa finaaliin osallistunut Seinäjoen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tiina Pihlaja innostaa tänäkin syksynä viides- ja kuudesluokkalaisten opettajia osallistumaan visaan. Mukaan lähteneille kouluille seurakunta tarjoaa preppausta.

– Annamme vinkkejä miten kannattaa valmistautua, Pihlaja kertoo.

Hänen mielestään Raamattua kannattaa opettaa koululaisille monesta syystä. Raamatun tunteminen on yleissivistystä, mutta se saa myös pohtimaan hengellisiä asioita omassa elämässä.

– Raamatun Sana on kivijalka, jonka varaan voi rakentaa elämänsä, Pihlaja kannustaa.

Tänä syksynä käynnistyneellä Raamattuvisalla on arvovaltaiset suojelijat; arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä katolinen piispa Teemu Sippo.

Raamattuvisan verkkosivuilla visan suojelijat kertovat, miten Raamattu heidän mielestään eroaa muista kirjoista.

”Kuulemme Raamatun sanassa Jumalan äänen. Se on aivan eri asia kuin joissakin muissa teksteissä, jotka ovat myös hyviä ja kauniita. Jumala voi puhua meille myös muissa kirjoissa, mutta aivan varmasti voimme uskoa, että Hän puhuu meille Raamatussa”, piispa Teemu Sippo muotoilee.

Kuva: Matti Karppinen. Seinäjoen Marttilan koulun joukkue Saara Rantala (vas.), Ellu Jouppila ja Jutta Vainionpää Raamattuvisan finaalissa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä vuonna 2014.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliVapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin verovapaus laitonta

Ei näytettäviä viestejä