Perinteikäs viides- ja kuudesluokkalaisten Raamattuvisa on jälleen käynnistymässä. Vuoden 2016 teemana ovat dialogit ja moninaisuuden kunnioittaminen.
Kilpailun järjestävät Opetushallitus, Kirkkopalvelujen ylläpitämä Agricola-opintokeskus ja Kirkkohallitus. Raamattuvisan järjestäjät kannustavat paraikaa opettajia ilmoittamaan koulujaan valtakunnalliseen raamattutietokisaan.
– Dialogitaitojen ohella Raamattuvisa edistää myös muiden tulevaisuuden taitojen oppimista, esimerkiksi kuvien- ja symbolienlukutaitoa, kriittistä medianlukutaitoa sekä tiimityötaitoja, kertoo opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta.
Hänen mukaansa visan työ- ja arviointitavat kannustavat oppilaslähtöisyyteen. Oppilaat pääsevät jakamaan ajatuksiaan Raamatun kertomuksista sekä käyttämään luovuuttaan tuottamalla omia töitään teemoista, jotka heitä kertomuksissa puhuttelevat. Lisäksi Raamattuvisa pitää yllä Raamatun tuntemista ja edistää sen lukemista koululaisten keskuudessa.
Raamattuvisa palvelee ja elävöittää myös koulujen uskonnonopetusta. Visan sisällöt ja työtavat on suunniteltu niin, että ne tukevat viidennen ja kuudennen luokan uskonnonopetuksen tavoitteita.
– Visa mahdollistaa myös yhteisten hankkeiden toteuttamisen kouluissa opettajien ja huoltajien yhteisellä sopimuksella, Iivonen sanoo.
Hän kertoo, että visasta on tullut niin positiivista kuin negatiivistakin palautetta. Raamattuvisaa on kiitetty siitä, että visan kautta Raamatun tunteminen ja lukeminen ovat lisääntyneet ja visa on tuonut vaihtelua arkiseen koulutyöhön. Lisäksi oppilaat eri puolilta maata ovat visan kautta voineet kohdata toisiaan.
Eniten negatiivista palautetta on tullut visaan osallistumisesta tai osallistumattomuudesta sekä käytännön toteutuksesta kouluissa. Joissain palautteissa on annettu ymmärtää, että visa olisi uskonnon pakkosyöttöä.
Onko kukaan ehdottanut Koraanivisaa?
– Kukaan ulkopuolinen ei ole esittänyt Koraanivisaa, mutta ohjausryhmässä ja visan toteuttajien keskuudessa asiasta on puhuttu, Iivonen vastaa.
Mitään konkreettista ei kuitenkaan ole esitetty.
– Pohdinnat ovat olleet lähinnä sitä, että voisiko eri uskontojen pyhistä kirjoista pitää Raamattuvisan ohessa omaa kisaansa. Mitään opetustoimen puolesta tehtävää erillisvisaa ei ole ajateltu, eikä ehkä lähiaikoina ajatellakaan.
– Varmaankin laajempaan uskonnollisten kirjoitusten visaan voisi olla tilaa yhteiskunnassa ja jopa koulumaailmassa, mutta kenties ylemmillä koulutasoilla kuin alakoulussa, Iivonen pohtii.
Kuva: Wikipedia
Lue myös:
Raamattuvisan perustaja arvostelee kisan uutta luonnetta
Ilmoita asiavirheestä