Raamatuntutkija, professori Heikki Räisänen palaa muistelmissaan (Taistelua ja tulkintaa. Raamatuntutkijan tarina. Kirjapaja) yliopistomaailmaan ja maailmankatsomuksensa muotoutumisen vuosiin. Hän kertoo polemiikkia aiheuttaneiden tutkimustensa taustoista ja käy keskustelua niin ystävien kuin vastustajien kanssa.
Heikki Räisänen on tehnyt merkittävän ja värikkään uran professorina ja kansainvälisesti arvostettuna raamatuntutkijana.
– Tutkimustulokset herättivät paitsi kiitosta, myös kiistoja. Avaran uskon puolustaminen ja kirkon opinkappaleiden kyseenalaistaminen johtivat raskaaseen rooliin Herran kansan sylkykuppina. Samaan aikaan myönteinen palaute niin papistolta kuin tavalliselta kirkkokansalta auttoi jaksamaan. Yhtään tappouhkausta en muista saaneeni – helvettituomioita ei lasketa, Räisänen kirjoittaa.
Räisästä on kehotettu lukuisat kerrat eroamaan pappisvirasta. Asia on käynyt Räisäsen omassakin mielessä, mutta pappiskollegojen pyyntöjen ohella hänet on pitänyt virassa myös tämä:
– Haluan uhkarohkeasti uskoa, että kristillinen traditiomme sisältää luovia, elämää eheyttäviä ja tervehdyttäviä voimia.
Taistelua ja tulkintaa ilmestyi elokuun alussa.
Emeritusprofessori Heikki Räisänen on toiminut Uuden testamentin eksegetiikan professorina Helsingin yliopistossa sekä tutkija- ja akatemiaprofessorina. Hän oli Suomen Akatemian huippuyksikön johtaja 1994–2005.
Lue myös:
Eskola: Harvat Suomessa ymmärtäneet Räisästä
Heikki Räisänen purki vuoden 1971 ”pommin”
Räisänen: Väite valtavasta vaikutuksestani pappien ajatteluun on kupla
Ilmoita asiavirheestä