– Yhtymämalli korostaa lähiyhteisöjä eli kuulumisyhteisöjä, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi kirkolliskokouksen tiedotustilaisuudessa.
Turussa koolla oleva kirkolliskokous tekee tällä viikolla linjauspäätöksen siitä, jatketaanko ylipäätään yhtymämallin kehittämistä. Mikäli tämä rakennemalli etenee, varsinainen päätös yhtymämalliin siirtymisestä tehdään toukokuun kirkolliskokouksessa.
Tähän asti rakenteiden kehittämisessä on ollut vaihtelua. Usea seurakunta on viime vuosina siirtynyt tai siirtymässä yhden suuren seurakunnan malliin. Muun muassa Lohjalla valmistellaan seurakuntaliitosta, jonka pohjalta syntyy yksi suuri seurakunta. Arkkipiispan mukaan Lohjallakin on nyt viisasta vain jatkaa asian kehittämistä jo tehdyn päätöksen pohjalta.
Kirkolliskokouksen varapuheenjohtaja ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Sahi sanoo olevansa ”kovasti yhtymämallin takana.” Hänen mielestään se korostaa oikealla tavalla seurakunnan ja sen toiminnan merkitystä.
Hallinto on järkevää hoitaa yhteistyössä, Sahi sanoo.
– Toivon kirkolliskokouksen näyttävän yhtymärakenteelle vihreää valoa. Se voidaan toteuttaa joustavasti eri alueiden olosuhteet huomioon ottaen.
Sahin mukaan Helsingin seurakuntayhtymässä ei ole sellaisia heikkouksia, jotka tulevassa mallissa pitäisi välttää.
– Sitä on kyllä syytä kysyä, onko virkamiehille keskittynyt Helsingissä liikaa valtaa.
Kirkolliskokous käy yhtymämallista ensimmäisen lähetekeskustelun maanantai-iltana.
Ilmoita asiavirheestä