Räsänen radikaalisaarnaajista: Luotan viranomaisiin

Kansanedustaja Olli Immonen (ps) vaatii sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd) radikaalina muslimisaarnaajana tunnetun Bilal Philippsin maahantulon estämistä. Immosen mukaan Phillipsin kutsuminen on merkki suomalaisten muslimien radikalisoitumisesta. Räsänen kommentoi asiaa Kotimaa24:lle.

Sisäministeri toteaa, että maahantulon estämisen edellytykset arvioi toimivaltainen viranomainen eli tässä tapauksessa Maahanmuuttovirasto ja Rajavartiolaitos. Eri henkilöiden mahdollista turvallisuusuhkaa arvioi Suojelupoliisi.

– Luotan viranomaisten arvioon ja toimenpiteisiin, Räsänen sanoo.

Suojelupoliisista on kerrottu
Ilta-Sanomille
, että siellä ollaan tietoisia Philipsiin liittyvistä suunnitelmista. Supo ei ota kantaa siihen, aiheuttaako mahdollinen vierailu toimenpiteitä.


Helsingin Sanomat
puolestaan kertoo, että Philipsiltä olisi evätty pääsy Saksaan vuonna 2011. Saksa on Suomen tapaan Schengen-maa. On mahdollista, että maahantulokielto koskisi koko Schengen-aluetta.

Räsänen ei ota kantaa yksittäiseen henkilöön, mutta viittaa sisäministeriön julkaisemaan väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaukseen vuodelta 2013. Sen mukaan tapahtumilla, joihin on kutsuttu puhujiksi tunnettuja radikaali-islamistisia henkilöitä, voi olla radikalisoivaa vaikutusta tapahtumaan osallistuneiden parissa mutta myös näiden henkilöiden vaikutuspiirissä oleviin, erityisesti nuoriin maahanmuuttajiin.

– Sisäministeriön valmistelemassa tuoreessa terrorismintorjunnan strategiassa tähän ilmiöön puututaan esittämällä toimenpiteitä riskihenkilöiden maahantulon torjumiseksi, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan väkivaltainen ääri-islam on Suomessa yksilötason ilmiö. Riski organisoituneen radikaali-islamistisen ryhmän tekemästä terroriteosta on pieni.

Tästä huolimatta radikaali-islamistisen terrorismin uhka arvioidaan potentiaalisilta vaikutuksiltaan merkittävimmäksi valtion turvallisuutta uhkaavaksi väkivaltaisen ekstremismin muodoksi väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa.

– Tämä arvio perustuu siihen, että kyseessä on ainoa tämänhetkinen Suomessa esiintyvä ääriliikkeen muoto, jonka keskeisissä kansainvälisissä toimintatavoissa ja tavoitteissa pyritään vaikuttamaan valtioihin tai niiden yhteiskuntajärjestykseen järjestäytyneen terrorismin keinoin.

Ensisijaisesti väkivaltainen ääri-islam Suomessa ilmenee Suomessa tilannekatsauksen mukaan kuitenkin yksilöiden ja ryhmien välisenä mahdollisena väkivaltana, jota perustellaan uskonnollisilla syillä.

– Erillisenä ilmiönä raportissa kiinnitettiin huomiota huolestuttavaan ilmiöön, jossa Suomessa olevat henkilöt ovat lähtenee Syyrian konfliktialueille taistelemaan. Näitä henkilöitä on arviolta jo kymmeniä. Suomeen palattuaan nämä henkilöt ovat voineet omaksua aiempaa länsivastaisemman maailmankuvan, saada terroritoiminnan edellyttämiä taitoja ja kontakteja tai traumatisoitua siten, että heidän kynnyksensä ideologisen väkivallan käyttöön Suomessa on madaltunut.

– Ylipäätään Suomessa on nyt entistä enemmän ihmisiä, joilla on erilaisia ja eritasoisia yhteyksiä ulkomailla toimiviin väkivaltaisiin ryhmiin. Supon mukaan voidaan puhua jo kolminumeroisesta luvusta ihmisiä, joilla tällaisia vaarallisia yhteyksiä ulkomaille on.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) on jättänyt tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy, onko hallitus tietoinen ja huolissaan Suomen muslimeille tarjottavasta uskonnollisesta opetuksesta, ja onko muslimien integroitumisen ja turvallisuuden kannalta suotavaa, että ääri-islamilaiset saarnaajat vierailevat Suomessa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKMN:n pääsihteeri ja paavi Franciscus tapasivat
Seuraava artikkeliLehdet: Eläkkeellä oleva piispa kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä