Räsäsestä kirjoittaneen Simolan linjalle vahva valtuuston tuki

Simola SeppoMika Ebeling (kd.) oli vaatinut Kirkko ja kaupungin päätoimittajan Seppo Simolan vaihtamista. Ebeling perusteli vaatimustaan sillä, että päätoimittajan pääkirjoitus Räsäsen sammakko (17.7.) oli vihapuhetta.

Ebeling oli lähettänyt eroa vaatineen kirjeen Helsingin seurakuntien yhteiselle kirkkovaltuustolle, joka käsitteli asiaa kokouksessaan eilen. Simolan pääkirjoitus syntyi aikana, jolloin kohuttiin ministeri Päivi Räsäsen puheesta, jossa hän oli ottanut kantaa kysymykseen lain ja Raamatun suhteesta. Kohun aikana kirkosta erosi runsaasti väkeä.

Simola kirjoitti muun muassa, että Räsänen ja tämän puolue ovat kirkolle rasite ja että Räsänen päästelee suustaan ajoittain niin sanottuja ”aivopieruja”. Myöhemmin Simola pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa ja katsoi sanavalintojen olleen ylilyönti.

Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila kertoo, että Ebelingin kirje päätettiin eilisessä kokouksessa merkitä tiedoksi. Mihinkään toimenpiteiseen sen perusteella ei ryhdytä.

– 11 puheenvuoroa käytettiin, voittopuolisesti niissä oltiin sitä mieltä, että päätoimittaja oli sanonut sen mikä pitikin sanoa. Osa toivoi, että päätoimittaja voisi käyttää vähän siistimpää kieltä, mutta hyvin vahvasti osoitettiin tukea viestinnän linjalle, jota päätoimittaja tavallaan valtuustonkin valtuutuksella käyttää, Raittila kertoo.

Helsingin seurakuntayhtymän viestinnän toimitusneuvosto oli myös antanut asiasta lausunnon. Se totesi, että yhtymän yhteinen kirkkovaltuusto on määritellyt viestinnälleen ja samalla Kirkko ja kaupungille tehtäväksi harjoittaa kirkon arvoihin perustuvaa reipasta ja rohkeaa, vuoropuheluun pyrkivää, rakentavasti kriittistä ja avarasti kansankirkollista viestintää. ”Päätoimittaja Simola on tätä linjaa noudattanut omalla persoonallisella tavallaan. Joskus hänen reippautensa ja rohkeutensa on johtanut joissakin sanavalinnoissa yksittäisiin ylilyönteihin, minkä hän itsekin myöntää”.

Toimitusneuvosto katsoi, että harmittoman ja värittömän lehden sijaan on parempi julkaista lehteä, jolla on journalistinen vapautensa ja profiilinsa ja joka keskustelee ja josta keskustellaan reippaasti.

Vastineessaan Ebelingin kirjeeseen Simola katsoo, että hänen tapaansa tehdä lehteä ja kirjoittaa kuuluu yhtenä tyylikeinona kärjistäminen. ”Toiset pitävät siitä, toiset eivät.”

”Kärjistämisellä saavutetaan joskus sellaista hedelmällistä keskustelua, mitä ilman sitä ei saavutettaisi. Näin kävi tässäkin tapauksessa, jopa yli odotusten”, Simola kirjoittaa.

Simola ilmoitti myös pitävänsä jossain määrin ongelmallisena, että yksittäinen seurakuntalainen voi tehdä aloitteen päätoimittajan erottamisesta niin, että asia käsitellään yhteisessä kirkkovaltuustossa asti.

Tapaus Simolan dokumentit täällä

Lue myös: Mika Ebeling vaati Seppo Simolan erottamista

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHeidi Hautala erosi ministerin tehtävästä
Seuraava artikkeliRadio Dei: SEN:n pääsihteeriltä tukea Greenpeace-aktivisteille

Ei näytettäviä viestejä