Oulun seurakuntien tiedottaja, tällä hetkellä seurakuntien verkkohankkeessa työskentelevä, Rebekka Naatus osallistui tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle Tampere-talossa. Hän oli paikalla puolisonsa, sarjakuvataiteilija Ville Rannan kanssa. Naatuksen asu oli erittäin kuvattu. Hän palaa juhlan tunnelmiin ja kommentoi Kotimaa24:lle myös kiakkovieras-protestia.
Ville Ranta oli piirtänyt raskaana olevan Naatuksen mustaan mekkoon sikiön kuvan aivan juhlien alla.
– Hän piirsi kun puku oli päälläni, minä seisoin ja muut kiskoivat kangasta, jotta se pysyi suorassa. Oli Ville toki kertonut, mitä hän aikoo piirtää. Muotisuunnittelija Antti Asplund oli suunnitellut asuni, Naatus kertoo.
Pian äitiyslomalle jäävällä tiedottajalla, joka on toiminut kuluvana vuonna myös Kotimaa-lehden kolumnistina, jäi itsenäisyyspäivän juhlista hyvät muistot. Tampere-talolla kuultu konsertti jakoi julkisia mielipiteitä.
– Minusta konsertti oli samanaikaisesti juhlallinen ja innostava. Paikan päällä tunnelma ei ollut mitenkään pateettinen vaan rento, ihmiset olivat hirveän hyväntuulisia. Konsertissa oli kattava otos suomalaista kulttuuria. Esiintyjät olisivat sen tyyppisiä, että kukin heistä koskettaa jotakin osaa suomalaisista, Naatus palaa perjantai-iltaan.
Kolumnistina Naatus on herättänyt runsaasti mielipiteitä ja hän on tarttunut kirkon perustavaa laatua oleviin kysymyksiin räväkällä otteella. Itsenäisyyspäivän vastaanottoa hän kuitenkin kommentoi sovinnaisesti.
– Juhlat on kiva perinne. Nyt niitä oli painotettu siihen suuntaan, että mukana oli yhä enemmän tavallisia ihmisiä, tavallista kansaa. Perinteet on hyvä olla olemassa, niitä ei kannata hylätä siksi, että niissä voi nähdä piirteitä, joista nousee kiakkovieras-protestikin.
Juhlien jälkeen ei ole juuri muusta puhuttukaan kuin väkivaltaiseksi äityneestä mielenilmauksesta. Tapahtumasta on yritetty kilvan saada aikaiseksi kelvollista yhteiskunta-analyysia. Naatuksen mielestä on ihan hyvä, että juhlien aikaan voidaan järjestää mielenosoituksia ja tuoda asioita esiin.
– Ymmärrän myös sitä, että oli ylilyöntejä, koska yhteiskunnassa on tapahtunut polarisoitumista ja on ahdistuksen muotoja, joille ei oikein saada paikkaa. Taustalla on asioita, joihin pitää puuttua ja jotka pitää ottaa huomioon, hän sanoo.
– Se, että touhusta tulee väkivaltaista ja että se menee niin pitkälle, on tietysti tosi surullista, hän kuitenkin painottaa.
Naatukselle ei kuitenkaan selvinnyt, mikä oli kiakkovieras-protestin pääviesti.
– Osa toi toista viestiä, toinen toista ja osa purki turhautumista. Suomessa ei onneksi ole ollut laajoja mellakoita, mutta onhan niitä ollut Ruotsissa. En tiedä onko tämä yksi osoitus, että pahoinvointiaktivismia voisi tulla Suomeenkin, hän pohtii.
Ilmoita asiavirheestä