Nyt saatu seurakunnan suostumus mahdollistaa Reilun kaupan kunta -hankkeeseen mukaan lähtemisen. Seurakunnalle Reilun kaupan tuotteet ovat tuttuja ja niitä on käytetty jo vuosien ajan.
Reilun kaupan kaupungissa tai kunnassa seurakunnat, työpaikat, järjestöt ja urheiluseurat tukevat hanketta pitämällä asiaa esillä ja käyttämällä Reilun kaupan tuotteita, joista saadut tulot menevät kehitysmaiden viljelijöille suoraan sen sijaan, että monikansalliset suuryritykset ottaisivat rahoista suurimman osan. Reilulla kaupalla pyritään vähentämään köyhyyttä viljelijöiden oman työn kautta maksamalla heille kunnollinen korvaus heidän työstään. Reilun kaupan hankkeeseen sitoutuessa kunta, seurakunta ja yritysmaailma viestittävät selkeästi halunsa vastustaa lapsityövoimaa ja muuta työntekijöiden oikeuksien loukkaamista.
Toiveena on, että hakemus Reilu kauppa ry:lle voitaisiin lähettää elokuun alkuun mennessä. Tässä tapauksessa Reilua Kirkkonummea voitaisiin juhlia jo elokuun lopun Kirkkonummi-päivillä.
Reilun kaupan kaupunkeja on maailmassa noin 1100 ja niistä kuusi on Suomessa. Maamme ainoa Reilun kaupan kunta on Utajärvi. Reilun kaupan seurakunta –arvonimi taas on myönnetty 101:lle seurakunnalle. Yhteensä viiden seurakuntayhtymän kaikki seurakunnat ovat reiluja.
Suomalaiset ostivat viime vuonna Reilun kaupan tuotteita 152 miljoonalla eurolla. Tuotteiden myynnit kasvoivat 48 prosentilla verrattuna edellisvuoteen. Tuotevalikoimat ovat laajentuneet viime vuosina todella paljon ja laajentuvat edelleen. Suomalaiset käyttivät rahaa erityisesti Reilun kaupan kahviin, kukkiin, viiniin ja banaaneihin.
Kuva: Timo Hormio
Reilun kaupan tuotteita nauttimassa Minna Hakapää (Vihr.), Amin Asikainen (SDP), Anni-Mari Syväniemi (Kok.), Anders Adlercreutz (RKP).