Arto Seppäsen mukaan homoparin siunaaminen lähetyskentälle Kambodzhaan. Seppänen ei ota kantaa kysymykseen, voisiko Utsjoen seurakunta ottaa omaan työyhteyteensä rekisteröidyssä parisuhteessa elävän.
– En ota siihen kantaa, koska me joudumme aina tekemään päätökset sillä vastuulla, mikä meillä on ja mikä vastuu on Jumalan edessä. En lähde tällaista spekuloimaan. Olen tasan tarkkaan oikeustieteen tohtorina tietoinen siitä, miten Suomen lain edessä tässä suhteessa asiat menevät. Tiedän sen, lain mukaan ei ole mahdollista olla palkkaamatta vetoamalla rekisteröityyn parisuhteeseen. Jos ei palkkaisi, siitä täytyisi kantaa vastuu Suomen lain edessä, Seppänen sanoo.
Seppänen teki kirkkoneuvostolle esityksen, jonka mukaan se sanoo yhteistyönsä Lähetysseuran kanssa irti. Esitys oli valmisteltu jo toukokuun lopussa, kun tieto parisuhteen rekisteröineiden lähettämisestä lähetystyöhön tuli ilmi. Kirkkoneuvosto päätti asiasta perjantaina 7.6. esityksen mukaisesti yksimielisesti. Perimmäinen syy on se, että Lähetysseura ei nauti Utsjoen seurakunnan luottamusta.
Kirkkohallituksen määräämät viralliset kolehdit kerätään edelleen Utsjoella Lähetysseuralle ja yksittäiset seurakuntalaiset voivat tukea, ketä haluavat. Seurakunnan päätettävissä olevaa rahaa ei kuitenkaan enää lähetetä SLS:lle. Nyt Inkerin kirkon Kelton koulutuskeskusta aletaan tukea muuta kuin SLS:n kautta. Sama pätee Ilembulan aids-orpojen tukemiseen. Jos heitä ei voida tukea, etsitään vastaavankaltainen lähetyskohde.
Seppäsen mukaan SLS:n toiminta on ollut Utsjoella jo pitkään tarkkailussa. Jo aiemmin kirkkoneuvosto oli päättänyt, ettei SLS:n kautta tueta teologeja vaan maallikkoja.
– Maallikkojen suhtautuminen Raamatun arvovaltaan on parempi.
– Päätös lähettää rekisteröity pari katkaisi kamelinselän. Halusimme lopettaa tukemisen vasta ensi vuoden alusta, koska emme halua sotkea SLS:n budjettia.
Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arveli Kotimaa24:lle, että mikäli kirkkoneuvoston päätösperusteena tai osana sitä on ollut parisuhteensa rekisteröineen lähetystyöhön lähettäminen, päätös voisi olla hallintolain vastainen.
– Raha, josta lähetysjärjestöjen sopimukset maksetaan ei ole seurakunnan budjetoitua rahaa, vaan vapaaehtoisesti kerättyä. Kaukaa haetulta tuntuu tuo professorin mahdollisuus valitukseen. Eihän päätös edes koske tätä lähetystyöhön siunattua. On kysymys yksinkertaisesta sopimuksesta seurakunnan ja lähetysseuran välillä, joka sopimus on irtisanottavissa. Tarkkaan ottaen perustelu päätöksessä on luottamuspula. Taustalla on pitempi kehityskulku, Seppänen vastaa tähän.
Seppänen toteaa kysymykseen, miksi SLS:n tuki lopetetaan, vaikka nimenomaan eduskunnassa ja kirkolliskokouksessa on tehty päätökset, joiden mukaan ihmiset siviilisäätyyn katsomatta voivat tehdä työtä, myös lähetystyötä, että kirkollinen elämä on mennyt ruletin peluuksi. Hän viittaa esimerkiksi siihen, että pääkaupunkiseudun seurakunnatkin ovat lopettaneet tiettyjen lähetysjärjestöjen tukemisen näiden konservatiivisten homokantojen vuoksi.
Lue myös: Professori: Utsjoen päätösperuste voi olla hallintolain vastainen
Ilmoita asiavirheestä