Rekisteröityykö Lähetyshiippakunta uskonnolliseksi yhdyskunnaksi?

Lähetyshiippkunta vaakubateksti205 Kotimaa24 kysyi Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaanilta Juhana Pohjolalta, millaisia vaikutuksia Ruotsin keskustelulla on Lähetyshiippakuntaan Suomessa?

Kuinka todennäköisenä pidät, että Missionsprovinsen rekisteröityisi Ruotsissa uskonnolliseksi yhdyskunnaksi syksyllä tai myöhemmin?

– Asiasta on Ruotissa keskusteltu ja se jatkuu varmasti syksynkin jälkeen. Syinä tähän pohdiskeluun ovat Ruotsin kirkon laaja murtuminen luterilaisessa opissa ja siitä syystä monien epämielekkääksi kokema kirkollisveron maksaminen sekä Missionsprovinsenin oman profiilin selkeyttäminen. Missionsprovinsen haluaa elää nyt ja tulevaisuudessakin Ruotsin kirkon jatkumossa, mikä näkyy muun muassa siinä, että sen alttarit ovat avoimia kaikille Ruotsin kirkon jäsenille, jotka haluavat elää todeksi perinteistä katekismuskristillisyyttä.

Onko Suomessa Lähetyshiippakunnassa ollut puhetta sen rekisteröitymisestä ja jos Missionsprovinsen rekisteröityisi, mitä se tarkoittaisi Lähetyshiippakunnan osalta?

– Lähetyshiippakunta on juuri perustettu emmekä rekisteröityneet uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Ruotsin tilanne on osin erilainen, koska siellä on mahdollisuus myös kaksoisjäsenyyteen Ruotsin kirkossa ja toisessa uskonnollisessa yhdyskunnassa. Lähetyshiippakunnassa rauhassa yhdessä keskustellen seuraamme tilannetta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Toki yhä useammat erityisesti nuoret perheet seurakunnissamme pohtivat omalla kohdallaan jäsenyyden mielekkyyttä evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Mikä on Lähetyshiippakunnan ja Missionsprovinsenin nykysuhde?

– Teemme itsenäisesti työtä, mutta läheisessä yhteistyössä. Tämä näkyi siinä, että Missionsprovinsenin piispa oli mukana piispa Risto Soramiehen virkaan siunaamisessa.


Kyrkans Tidningin eilisessä uutisessa kerrotaan, että luotaisiin mahdollisesti ”yhteinen pohjoismainen missiosynodi”. Mikä tämä olisi ja kuinka todennäköisenä näet tämän?

– Meillä on sisarhiippakuntia Ruotsissa ja Norjassa. Kirkon identiteetti on aina valtioiden rajat ylittävää, joten saman tunnustuksen pohjalta etsimme tapoja kulkea yhdessä, Juhana Pohjola vastaa.

Lue myös: Ruotsin ”Luther-säätiössä” harkitaan rekisteröitymistä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Luoma Kirkonrakentajien foorumin puheenjohtajaksi
Seuraava artikkeliNuorten FB-sivulla etsitään Suomen kuuminta piispaa

Ei näytettäviä viestejä