Riikka Pääkkönen Kuhmon kirkkoherraksi – ”Toivoisin, että myös hiljaisten ääni kuuluisi seurakunnassa”

Kuhmon seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi valittiin toukokuussa pastori Riikka Pääkkönen, 35. Pääkkönen oli virkaan ainoa hakija ja kirkkovaltuusto päätti, ettei virkaa julisteta uudelleen haettavaksi.

Pääkkönen aloitti Kuhmon kirkkoherran virassa heinäkuun alussa. Kuopion piispa Jari Jolkkonen asettaa hänet virkaan ylihuomenna sunnuntaina, 13. elokuuta.

Riikka Pääkkönen on vihitty papiksi Kuopiossa vuonna 2014. Sen jälkeen hän on työskennellyt yhtäjaksoisesti seurakuntapastorina Kuhmossa, joka on myös hänen lapsuuden kotiseurakuntansa.

Kuhmon vs. kirkkoherrana Pääkkönen on ollut jo 15.11.2021 lähtien.

PÄÄKKÖNEN ARVIOI, että kirkkoherran vaihtumista pidetään Kuhmossa taas uuden aikakauden alkuna.

– Aikaisemmat kirkkoherrat täällä ovat olleet jykeviä miehiä ja nyt virassa on aivan erilainen ihminen, Pääkkönen sanoo.

Kuhmossa eletään hänen mielestään perinteistä ja vilkasta seurakuntaelämää.

– Täällä saamani tuen ja palautteen myötä olen kokenut, että seurakuntalaiset kaipaavat kaikkia seurakuntalaisia kokoavaa toimintaa. Ja haluan olla itsekin rakentamassa sellaista seurakuntaa, jossa myös satunnainen osallistuja tulee huomioiduksi. Paikkakunnan elämässä seurakunta on toivottu yhteistyökumppani.

Kuhmossa on Pääkkösen mukaan herätysliikkeiden vahvaa vaikutusta ja seurakunnan aktiivijäsenissä paljon hengellisen herätyksen kokeneita.

– Kuhmolaisuuteen kuuluu sitten myös sellainen usko, joka on hiljaista luottamusta ja Jumalaan turvautumista kaikissa elämänvaiheissa.

Aktiivisten ihmisten ääni kuuluu Pääkkösen mukaan seurakunnassa vahvana.

– Hiljaisten ääni on siellä takarivissä. Mutta toivoisin, että myös nämä ihmiset tulisivat kuulluiksi kun puhutaan siitä, miten seurakunnan toimintaa pitäisi järjestää.

YHTEISKUNNASSA ON Pääkkösen mukaan yhä vähemmän tilaa suoralle evankeliumin julistamiselle. Mutta sekin on hänestä tärkeää, että seurakunnan työntekijät ovat erilaisissa tilanteissa paikalla ja käytettävissä.

– Myös tätä meidän tulisi tulevaisuudessakin olla.

Jumalanpalveluselämä on Kuhmossa vilkasta. Seurakunnassa on reilut kuusi tuhatta jäsentä, mutta jumalanpalveluskäyntejä kertyi viime vuonna yli 11 000.

– Laskennallisesti jokainen jäsen siis on käynyt kaksi kertaa kirkossa. Joka sunnuntai messu striimataan ja sillä on verkossa reaaliaikaisesti tai myöhemmin useita satoja seuraajia.

Paikkakunnan ikärakenteesta johtuu Pääkkösen mukaan myös se, että tyypillisimmät kirkosta eroajat eivät ole nuoria ihmisiä, vaan 55–60-vuotiaita.

– Tämän vuoksi meidän on täällä mietittävä sitä, mitä tarjoamme seurakunnassa lapsensa kasvattaneille sukupolville, jotka ehkä ajattelevat, että seurakunnalla ei enää olisi heille mitään tarjottavaa.

ELÄMÄNMENOON KUHMOSSA kuuluu Pääkkösen mukaan myös tietynlainen kokemus syrjässä olemisesta.

– Näin on edelleen, vaikka maailma on tullut internetin myötä lähelle. Syrjässä eläminen ja maailman katsominen täältä itärajan tuntumasta on erilaista, kuin jossakin kasvukeskuksessa. Tänne ei vahingossa eksy oikein kukaan.

Valtaosa Kuhmon väestöstä on Pääkkösen mukaan ikääntyneitä.

– Nuoria on melko vähän. Monet iäkkäistä ihmisistä ovat myös aika pienituloisia, eläkkeet ovat usein pieniä. Meillä on paljon seurakuntalaisia, jotka tarvitsevat diakonista apua.

Pääkkönen pohdiskelee myös sitä, että paikkakunnalla on jonkin verran myös ylisukupolvista, sukupolvelta toiselle periytyvää vähäosaisuutta.

– Se voi näkyä esimerkiksi siten, että diakoniankin asiakkuus periytyy, tai että nuorten voi olla vaikeampaa kuin muualla lähteä maailmalle opiskelemaan ja töihin.

KUHMO ON kaunis ja luonnonläheinen pitäjä. Luontoa sekä hyödynnetään että suojellaan, mikä aiheuttaa kaikkialla joskus vilkasta keskustelua.

Kuhmon seurakunnalla on Pääkkösen mukaan runsaasti metsää ja niitä pyritään hoitamaan kestävästi.

– Metsien uusiutumisen aikataulu huomioidaan ja hakataan vain sen verran, kuin metsien kasvu sallii. Tosin viime vuosina puukaupat ovat toteutuneet odotettua isompina.

Pääkkönen toteaa, että seurakuntaa velvoittaa kestävään kehitykseen myös kirkon ympäristö- ja energiastrategian mukainen suositus siitä, että kaikilla seurakunnilla olisi ympäristödiplomi vuoteen 2025 mennessä.

Luonto on kuntoliikuntaa harrastavalle uudelle kirkkoherralle tärkeä asia.

– Iloitsen kovasti siitä, että täällä ei tarvitse mennä kauas päästäkseen metsään. Se on kaikille kuhmolaisille ilmaista virkistysaluetta.

Pääkkösen muihin harrastuksiin kuuluu hapanjuurileivonta.

– Tykkään myös ompelutöistä, mutta aika ei tahdo niihin riittää.

Kuhmolaisiin kirkkoherroihin liittyy Pääkkösen mukaan mielenkiintoinen kuriositeetti.

– Täällä on ollut kirkkoherroja yli 160 vuoden ajan, mutta itse olen siinä jatkumossa vasta kymmenes. Virkakaudet ovat siis olleet täällä pitkiä, eli Kuhmon kirkkoherrat ovat olleet aika sitoutuneita, kirkkoherra Riikka Pääkkönen sanoo.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeli”Laulamalla rukoilet kahdesti ja musiikki karkottaa paholaisen” – näin Vuoden kanttori Anu Mattila tiivistää luterilaisen musiikin teologian
Seuraava artikkeliKatso tästä tulevat hartaudet ja jumalanpalvelukset radiossa ja tv:ssä

Ei näytettäviä viestejä