Europa.
Suomessa hanketta vetää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. – Suomen tilanne ei ole missään tapauksessa pahimmasta päästä Euroopassa, tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri toteaa.
MTT:n tutkimusten mukaan suomalaiset haaskaavat vuosittain syömäkelpoista ruokaa kotonaan noin 23 kg vuodessa.
Katajajuuri uskoo, että suomalaiset tuntevat ruokahävikin ympäristövaikutuksia ja tajuavat, että syömäkelpoisen ruuan päätyminen kaatopaikoille kuluttaa turhaan myös euroja. Raadollista on kuitenkin se, että kotitalouden käytettävissä oleva rahan määrä vaikuttaa käyttäytymiseen enemmän kuin tietoisuus seurauksista.
– Kun rahaa on, ruokaa ostetaan ja sitä on varaa heittää pois, vaikka harva sitä myöntää. Jos raha on tiukalla, ruokaa ei taatusti heitetä pois, Katajajuuri toteaa.
Kaupoissa hävikkiä lisää muun muassa se, että imagosyistä hyllyjen on oltava aina täynnä. Valikoiman on pienessä lähikaupassakin oltava ruhtinaallinen. Kaupalle ongelmallisimpia ovat tuoretuotteet, kuten vastapaistetut leivät, todetaan verkkojulkaisussa.
Katajajuuren mukaan paras ase kodin ruokahävikin pienentämiseksi on suunnitelmallisuus. Kaupassa kannattaa käydä harvoin ja miettiä ostoslista etukäteen. Yli jäänyt valmis ruoka kannattaa pakastaa. Ruuan tähteistä voi myös taikoa uuden ruuan.
Ilmoita asiavirheestä