Mitä kuuluu? Miten olet pärjännyt kotona?
Tällaisiin kysymyksiin vastasivat viime viikolla tuhannet yli 80-vuotiaat oululaiset, joille soitti joukko kaupungin ja seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia.
Oulussa viime viikolla aloitetun Oulu-avun kautta pyritään tavoittamaan lähiaikoina puhelimitse kaikki yli 70-vuotiaat kotona asuvat oululaiset. Työ aloitettiin yli 80-vuotiaista, joita Oulussa on noin 7 600, kertoo diakoniatyöntekijä Kari Rekilä Oulun seurakuntayhtymästä.
Rekilä koordinoi palvelun järjestämistä seurakunnissa. Päävastuu Oulu-avun järjestämisestä on Oulun kaupungilla.
Puhelut etenevät Oulun kaupungin tarjoaman kysymyspatteriston mukaan. Soittajat kertovat kaupungin tarjoamista palveluista, kuten kauppa- ja apteekkiasiointiavusta, ja muistuttavat, että yli 70-vuotiaiden tulisi pysytellä kotona tartuntariskin pienentämiseksi. Jos soittajalle herää puhelun aikana huoli ikäihmisen pärjäämisestä, hän voi tehdä kaupungille huoli-ilmoituksen.
– Yritämme soittaa samaan numeroon kolme kertaa. Jos puheluun ei silti vastata, kaupunki ottaa vastuun tavoittamisesta. Kenenkään ei pitäisi tipahtaa tästä joukosta niin, ettei kukaan tavoita, Rekilä sanoo.
Oulu-avun työ on jatkunut tällä viikolla 70–79-vuotiaiden kotona asuvien oululaisten tavoittamisella. Heitä on noin 15 700.
Tilastoja siitä, kuinka moni viime viikolla tavoitetuista yli 80-vuotiaista tarvitsi apua, ei ole kerätty. Kari Rekilän mukaan valtaosa kertoi kuitenkin pärjäävänsä toistaiseksi hyvin.
– Monilla on läheisiä, jotka hoitavat kaupassakäynnin, ja osa on kotipalvelun piirissä. Osa on uhmannut karanteenia ja käynyt itse, Rekilä kertoo.
– Tarve tietenkin kasvaa, jos tilanne jatkuu.
”Toivoisin, että jokainen katsoisi naapuriin ja kantaisi vastuuta”
Esikuvana Oulu-avulle on vastaavalla periaatteella toimiva Helsinki-apu. Helsingissä kaupungin ja seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset soittavat kaikille yli 80-vuotiaille helsinkiläisille. Lisäksi apua tarvitseville yli 70-vuotiaille on avattu palvelunumero, josta saa sekä asiointi- että keskusteluapua.
Kaikkiaan yli 70-vuotiaita helsinkiläisiä on noin 80 000. Heistä yli 80-vuotiaita on noin 27 000. Yli 80-vuotiaiden puhelinnumeroita Helsinki-avulla on 19 000. Tämä joukko on tavoitettu kokonaisuudessaan pääsiäiseen mennessä, kertoo Helsinki-avun johtaja Tiina Hörkkö.
– Meillä on tuntuma, että yli 80-vuotiaista noin joka kuudes tarvitsee meiltä jotain, joko asiointiapua kauppaan tai apteekkiin tai keskusteluapua. He ovat se joukko, joka ei ole saanut apua muualta, Hörkkö sanoo.
– Toivoisin, että jokainen katsoisi naapuriin ja kantaisi vastuuta. Kaupunki ja seurakunnat eivät voi yksin tätä asiaa hoitaa.
”Moni on todennut, että tähän ikään mennessä on selvitty kaikenlaisesta”
Vastaavia puhelinpalveluita on perustettu myös monilla pienemmillä paikkakunnilla. Rääkkylän kappeliseurakunnassa diakonian viranhaltija Satu Kinnunen on tällä ja viime viikolla soittanut nelisenkymmentä puhelua yli 70-vuotiaille kotona asuville rääkkyläläisille. Hän on mukana kunnan puhelinringissä, joka pyrkii tavoittamaan kaikkiaan 550 yli 70-vuotiasta rääkkyläläistä.
Kinnunen on kysynyt kuulumisia ja kertonut kunnan palveluista. Asiointiavun lisäksi tarjolla on esimerkiksi kunnan nettisivuilla julkaistavia vaihtuvia jumppaohjeita. Jos nettiyhteyttä ei ole käytössä, ohjeet lähetetään postitse. Lisäksi hän on muistuttanut, ettei terveyskeskukseen pidä epidemian aikana lähteä omin päin, vaan sinne tulee aina soittaa ensin.
– Osalle olen vain antanut virallisen informaation, mutta jos ollut puheliaampi ihminen, on juteltu enemmän myös koronaepidemian herättämistä tunteista, Satu Kinnunen kertoo.
– Pohjois-Karjalassa tartuntoja ei ole vielä kovin paljon ja tunnelma on rauhallinen. Moni on todennut, että tähän ikään mennessä on selvitty kaikenlaisesta ja tästäkin kyllä selvitään. Se mikä on tullakseen, se sitten tulee.
Kuva: Olli Seppälä
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.