Rissanen vastaa Elolle: Lähetysseura ei syrji minkään puolueen kannattajia

Kansanedustaja Simon Eloa ehdotettiin Suomen Lähetysseuran hallitukseen. Hänen ei tullut valituksi viime lauantaina pidetyssä Lähetysseuran vuosikokouksessa. Elo epäilee Kotimaa24:n haastattelussa, että hänen puoluetaustansa, perussuomalaisuus, alkoi kaihertaa muun maussa toiminnanjohtaja Seppo Rissasta.

– Suomen Lähetysseura ei syrji minkään puolueen kannattajia. Lähetysseura on avoin kaikille, jotka haluavat edistää sen toiminnan tarkoitusta ja arvoja. Lähetysseuran hallituksen jäsenistä päättävät vuosikokousedustajat ja he päättivät nyt näin, Rissanen sanoo.

Kotimaa24:n haastattelussa Simon Elo ihmettelee, miksi Rissanen oli ilmaissut vaalitoimikunnalle halunsa saada kansanedustaja mukaan. Ja kun selvisi että kansaedustaja on perussuomalainen, Rissanen järkyttyi.

Rissasen mukaan Elon näkemys ei vastaa totuutta. Hän ei ole esittänyt toivetta kansaedustajasta.

– Toiminnanjohtajan rooli on uusia hallituksen jäseniä valittaessa pitää avauspuheenvuoro uuden vaalitoimikunnan aloittaessa toimintansa. Sen jälkeen hän ei osallistu valmistelutyöhön.

– Alkupuheessani arvioin hallituksen toimintaa ja kerron vaalitoimikunnan jäsenille näkemykseni siitä, millaista kokemusta kulloinkin tarvitaan. Tällä kertaa puheenvuorossani otin esille sen, että hallituksessa tarvitsemme lisää kokemusta yhteiskunnallisesta päätöksenteosta, sillä kirkollista asiantuntemusta hallituksessa on. Toiminnanjohtaja ei osallistu tämän jälkeen valintaprosessiin. 

Rissasen mukaan ehdokkaita hallitukseen voivat esittää seurakunnat, jäsenjärjestöt ja yksityishenkilöt, joilla vielä on henkilöjäsenyys – toiminnanjohtajalla ei tätä mahdollisuutta ole.

– Tavallista on, että vaalitoimikunnan esityksen tultua julkiseksi minulta kysytään, vieläkö voidaan asettaa uusia ehdokkaita. Vastaukseni on ollut, että ehdokkaiden asettaminen on mahdollista vielä kokouksessa. Tänä keväänä minuun otettiin yhteyttä useammasta ehdokkaasta, koska he eivät olleet tyytyväisiä ehdolle pantuihin. Annoin kysyjille sääntöjen mukaisen toimintaohjeen, mikäli he haluavat ehdottaa muita henkilöitä – se on velvollisuuteni toiminnanjohtajana. 

Puolueiden edustajille puolueetonta tietoa

Rissasen mukaan Elon haastattelussaan mainitsema Tuula Sääksi, jonka kanssa Rissanen olisi kauhistellut Elon ehdokkuutta, ei kuitenkaan ollut häneen minkäänlaisessa yhteydessä asiaan liittyen ennen vuosikokousta.

Rissanen muistuttaa, että tullakseen valituksi Lähetysseuran hallitukseen, ehdokkaan tulee olla laajalti tunnettu vuosikokousedustajien keskuudessa siitä, että asianomainen toimii Lähetysseuran hyväksi ja sen arvojen puolesta. 

– Lähetysseura pitää jatkuvasti yhteyttä niihin, jotka päättävät sen omaan toimintaan sekä eri maissa olevien kumppaneidemme tukeen liittyvistä asioista. Etusijalla ovat virkamiehet ja ministerit, joiden tehtäviin asiamme kuuluvat.

Rissasen mukaan Lähetysseura pyrkii vaikuttamaan puoleisiin siten, että niiden edustajille annetaan tietoa tasapuolisesti Lähetysseuran toiminnasta ja sen edellytyksistä. 

Rissanen ei myöskään jaa Elon esittämää näkemystä siitä, että julkinen tuki kehitysavulle tulee pienenemään, sillä ”se on maailmanlaajuinen suuntaus”.

– Viime eduskuntavaalien edellä esitettiin, että perinteistä kehitysyhteistyötä pitäisi leikata ja perusteluissa viitattiin joidenkin maiden vastaaviin leikkauksiin. Monista aiemmin leikkauksia tehneistä maista tiedämme jo nyt, että suunta on jälleen kääntynyt ja tukea on ryhdytty lisäämään. Uskon, että näin tulee tapahtumaan myös Suomessa.

Rissanen sanoo, että Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyölinjaukset vastaavat hyvin niitä painotuksia, joita hallitusohjelmassa on esitetty kehitysyhteistyön suuntaamisesta.

– Vuosikokouksessa toivottiin dialogia – sitä käyn mielelläni toiminnanjohtajana ja avaan Lähetysseuran nykyistä työtä ja sen laaja-alaista toimintaa kansanedustaja Simon Elolle. Toivotan Simon Elon lämpimästi tervetulleeksi.

Kuvat: Matti Karppinen ja Pressikuva. Kuvankäsittely: Emilia Karhu.

Lue myös:

Tytti Mantsisen vastaus Simon Elolle

Simon Elo: Suomen Lähetysseura syrjii perussuomalaisia

Kansanedustaja Elon ehdokkuus herätti ristiriitoja vuosikokouksessa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSelvitys: Viranomaiset eivät tunnista kunniaväkivaltaa
Seuraava artikkeliKallion papinpaikkaa haki lähes 80

Ei näytettäviä viestejä